1353 darab mézeskalácsszív
2016. november 18.
Sokéves hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei adventre készülve közös mézeskalácsszív sütéssel készülnek az adventi adománygyűjtésre. Idén népszerű énekesek, sportolók és tévés személyek is bekapcsolódtak a sütésbe.

A szívecskéket az ünnepi időszakban az adományozók kapják majd meg, köszönetként hozzájárulásukért az ünnepi összefogáshoz. A Segélyszervezet Országos Adventi Pénzadománygyűjtésének jelképévé vált mézeskalácsszívek közös sütésének idén a figyelemfelhívás is volt a célja, hiszen az elkészült darabszámnak, a 1353-as számnak kulcsfontossága van a szervezet gyűjtésében. A 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal lehet csatlakozni a több mint 20 éve indult, mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává növekedett adománygyűjtéshez.

November 18-án a budapesti Akvárium Klubban a segélyszervezet önkéntesei, sportolók, tévés személyiségek – köztük az adventi gyűjtés kiemelt partnerei és ismert közéleti személyek – jöttek össze azzal a céllal, hogy egy délelőtt alatt elkészítsenek 1353 darab mézeskalácsszívet. Az akció sokak összefogásával valósult meg: a Tesco a hozzávalókat, a Whirlpool a sütőket kölcsönözte, míg az Akvárium Klub a helyet biztosította térítésmentesen a nagy sütéshez.

Fekete Dániel / MÖS
Fekete Dániel / MÖS

A Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek által vezetett akciónak további lendületet adtak az E.On és a Tesco önkéntesei, az Akvárium Klub munkatársai és olyan ismert önkéntesek mint Wolf Kati, Vastag Csaba, Polyák Lilla, Lábas Viki, Puskás Peti és Puskás Dani; Gyurta Dani, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Vincze Ottó, Benedek Tibor, Szívós Márton, Katus Attila; Demcsák Zsuzsa, Rátonyi Kriszta, Teszári Nóra, Kiss Ramóna, Wossala Rozina és Kovács Lázár.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy bár az egyházi advent csak az első vasárnapi gyertyagyújtással veszi kezdetét, az adománygyűjtés már ezekben a napokban is zajlik: a hét elején elkezdődött az adománykuponok árusítása a TESCO áruházak kasszáinál, és már hívható a 1353-as adományvonal is.

Az idén már 21. alkalommal meghirdetett felhívás állandó mottójává vált szeretet.éhség. és a tört mézeskalácsszív mára évente több százezer ember számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. A mézeskalácsszívek sütése advent idején továbbfolytatódik a segélyszervezet átmeneti otthonaiban, gyermekjóléti intézményeiben is.

Az elkészülő szíveket a Bazilika előtti téren november 27-én nyíló „Adventi Ünnep a Bazilikánál” karácsonyi vásárban felállított szeretet.éhség adományponthoz szállítják, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez ott csatlakozók felé ezek a sütemények tolmácsolják az egész évben támogatottak köszönetét.