A Diótörő varázsa
2016. december 19.
Ahogy tizenkilenc év óta minden Adventkor, idén is 1200 hátrányos helyzetű gyermeket hívott meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Operaházba a csodálatos Diótörő balettelőadásra.

Az MKB Bank és a Gyermekmentő Szolgálat közös karácsonyi programja, Csajkovszkij „A diótörő” című mesebalettje igazi karácsonyi hangulatot idéző előadás, amely csodálatos muzsikával és színpompás előadással gyönyörködteti az ország különböző részeiből és a határon túlról meghívott 1200 hátrányos helyzetű gyermeket.

A jótékonysági előadásra évről-évre Lévai Anikó, a Gyermekmentő egyik alapító tagja is rendszeresen ellátogat, ám idén férje, Orbán Viktor miniszterelnök jött el helyette, aki szintén ott volt a szervezet 1990-es alapításakor. A Gyermekmentő Szolgálat egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás, amelynek elején Edvi Péter, a szervezet elnöke, és Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója köszöntötte a gyermekeket.

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva a Magyar Nemzeti Balett a klasszikus balett hagyományait követő, de a XXI. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új feldolgozással jelentkezett tavaly. Csajkovszkij varázslatos muzsikájára egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás balettigazgató koreografált új mesebalettet.

A gyerekeket az előadás előtt és a szünetben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várja, a darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhatnak az Operaházból. Közülük sokan nemhogy az Operaházban, de Budapesten sem jártak még soha életükben. Szívet melengető érzés látni, ahogy a gyerekek hol tátott szájjal, hol mosolyogva csodálják a ház szépségét, és elragadtatva tapsolnak A diótörő meséje láttán.