A fény ünnepe
2015. december 8.
A Hanuka ünnepe idén december 7. és december 14. között tart, az ünnep első lángját december 6-án gyújtották meg. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a harmadik hanukai gyertya meggyújtásának alkalmából rendezett ünnepségen vett részt az izraeli nagykövet rezidenciáján.

Hanuka ünnepe emlékezés a Makkabeusok szíriai görögök feletti győzelmére (i.e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, és a nyolc napon át égő mécses csodájára. IV. Antiochosz, a Júdeát kormányzó görög uralkodó az addig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be a hellenizmus térhódításának elősegítése érdekében. Az erőszakos hellenizálás elleni harc vezetett a szabadságharchoz, amelynek végén a zsidók legyőzték a hódítókat.

A Hanuka szó felszentelést jelent, arra utalván, hogy a szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi Szentélyt újra felszentelték. Az ünnep alatt nyolc napon át gyújtanak meg a 8 + 1 ágú gyertyatartón (menórán) egy-egy gyertyát, minden este eggyel többet, annak a hitvallásnak a mentén, hogy „szent dolgokban mindig csak növekedni szabad”.

 

(Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI, Izrael Állam Nagykövetsége – orbanviktor.hu)