A kávézó, ahol mindenki mosolyog
2019. december 6.
Gergő felszolgálni, Ottó szendvicset készíteni, István mosogatni, Zsófi kuktáskodni, Evelin törölgetni szeret. István a pattogatott kukorica készítését, Dávid a takarítást kedveli, Mónika pedig legjobban a vendégekkel szeret beszélgetni. Tizenöt fogyatékossággal élő ember dolgozik a Premier Kultcaféban.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a kávézóban minden úgy működik, mint máshol, talán azzal a különbséggel, hogy itt minden alkalmazott mosolyog. Olyanokat alkalmaznak, akiket csak kevés helyen vesznek fel, vagy Tóték dobozolásához hasonló munkát bíznak rájuk.

„Örülünk, hogy betért hozzánk” – így köszönt egy sárga pólós fiú, amint belépünk, és máris a pulthoz irányít, mert rendelni ott kell. Gergő egy bevásárlóközpontban a kocsikat gyűjtötte egybe, hajnali négykor már a parkolóban kellett lennie. Most felszolgál, szendvicset készít, és volt, hogy még a színpadon is fellépett.

A Down-szindrómás Gyurci azonnal elmeséli, hogy ő a kávézó reklámarca és egyben barista. Orsival, a másik downos munkatárssal együtt végeztek el egy baristatanfolyamot. Zsófi hallássérült, de a törzsvendégek is tudják már, hogy ha a szemébe néznek, mindent tökéletesen ért. Nagyon szeret főzni, segíteni a konyhán, ő szokta készíteni a görög salátát. Móni Balassagyarmatról érkezett, ott végzett vendéglátás szakon, de sehol nem alkalmazták. Itt már úgy érzi magát, mint egy nagy családban.

2016-ban nyitott meg a Premier Kultcafé a Vörösmarty mozi helyén, egyből több funkcióval. A mozi megmaradt, de épült mellé akadálymentes színházterem és bővült a kávézó, még napi menüt is kínálnak. A tizenöt csökkent munka – képességű dolgozó mellett hat állandó munkatársat alkalmaznak. És ott van Böbe, a fiatalok mentora, aki minden lépésükre figyel, tanítja őket, felkészíti a rendezvényekre, szendvicset kennek együtt, kiegészítik a pult kínálatát, ahol többnyire Cserpes termékek sorakoznak.

A kávézó Kárász Róbert televíziós műsorvezető ötlete volt, az ő nevéhez fűződik a Fogadj Örökbe Egy Macit elnevezésű jótékonysági aukció, ahol híres emberek plüssmackóit árverezik el minden évben. 2011 óta több tízmillió forint gyűlt össze, az idei árverés összegét pedig szeretnék egy új étterem-kávézó megnyitásához felhasználni.

Ebben az évben Kapás Boglárka, Babos Tímea, Kiss Gergely és Rost Andrea mellett külföldi sztárok is felajánlották a macijukat, éppúgy, mint eddig. A korábbi években Arnold Schwarzenegger, Antonio Banderas, Jennifer Lawrence mackója is részt vett az aukciókon. Az idei bevételből jövőre hasonló éttermet szeretne nyitni az alapítvány.