- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/a-kozos-jovo-is-osszekoti-a-magyar-es-lengyel-nepet/ -

A közös jövő is összeköti a magyar és lengyel népet

 

A kormányfő lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: mindketten erős Európát akarnak, részt akarnak venni az Európát javító, felerősítő reformokban, vitákban, és békés fejlődést akarnak. Továbbá erős Közép-Európát akarnak, mert meggyőződésük, hogy ez szolgálja az érdekeiket és egybevág az EU fő céljával, hogy erős régiókból álljon az erős kontinens, és egy erős Közép-Európa sokat adhat az európai kontinens erejéhez – vélekedett.

Hozzátette: nehéz ügyekről is tárgyaltak, így a migrációról is. Ez nem taktikai kérdés, hanem a nemzeti szuverenitás legfontosabb elvi kérdése, hogy ki döntheti el, kik tartózkodhatnak egy ország területén – magyarázta. Megjegyezte: az elődeink „forognának a sírjukban”, ha hagynánk, hogy ne a magyarok, hanem mások mondják ezt meg.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, ami „szép terv”, de csak olyan lezárás lehetséges, amely teljes egészében találkozik a magyar kormány elképzeléseivel.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Mint mondta, a legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció. Azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választottak – mutatott rá.

Úgy vélte, egy év múlva választás lesz, és most már mindenki ismeri a kérdés súlyát, így felvetődik, hogy nem lenne-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést. A demokrácia elvét tiszteletben kell tartani – jelentette ki.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a kormányfő kitért rá: a határvédelemre akarunk összpontosítani, nem a migránsok szétosztására. „Nekünk is van szívünk”, „sőt keresztény nemzet vagyunk”, tudjuk, mit jelent a segítség, és azt az elvet valljuk, hogy a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni, mert úgy nem lehet segíteni, hogy közben tönkretesszük a saját hazánkat – közölte. Hozzátette: a Hungary helps program keretében Magyarország segít a Közel-Keleten, és ezt a munkát folytatja a jövőben is.

A miniszterelnök szerint Európa szempontjából Magyarország azzal járul hozzá a migrációs kérdéshez, hogy megvédi Európát a Balkán irányából.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Orbán Viktor kitért rá: az uniós költségvetési kérdésekkel „még sok dolgunk lesz”, a magyar és a lengyel álláspont közel áll egymáshoz, de egyes uniós tagállamoké messze esik. A gazdáink érdekeit meg akarjuk védeni, ezért nem helyes, ha a mezőgazdasági költségvetés csökken. Nem kifogásoljuk, ha új pénzügyi alapok jönnek létre, mert új feladatok mindig jelentkeznek, de az nem érv, hogy a létező alapokat csökkentsék – vélekedett.

A kormányfő szerint mérföldkő a legutóbbi hónapok gazdasági fejlődésében, hogy a LOT lengyel légitársaság új járatokat indított Magyarországról. Régóta keresték azt a zászlóshajót, mindenkinek jól látható gazdasági teljesítményt, amely a magyar-lengyel együttműködést bizonyítja – közölte. Hozzáfűzte: a LOT fantasztikus sikereket ér el a magyar piacon, és remélhetőleg tovább bővíti a tevékenységét.

Megjegyezte: elkötelezettek, hogy a lengyel gazdaság szereplői sikeresek legyenek a magyar piacon, és Lengyelországban is minél több magyar cég legyen jelen.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: magyar nézőpontból az EU gazdaságilag „nem a pénz miatt érdekes”, hanem a piacok miatt, a legfontosabb az egységes piac fair versennyel. Jövőorientált uniós költségvetésre van szükség. Valójában az EU régi tagállamai „összességében keresnek rajtunk, nem pénzt ajándékoznak nekünk”, ugyanis a Magyarországnak jutatott pénzek tekintélyes része visszamegy az országukba – magyarázta. Hozzáfűzte: a gazdasági sikereket nem az uniós pénzek alapozzák meg, hanem a népek elkötelezettsége, munkája, teljesítménye.

Orbán Viktor köszönetet mondott Lengyelországnak és a lengyel miniszterelnöknek az elmúlt években Magyarországnak és neki nyújtott támogatásért. „Közép-Európa a barátságokat sokra tartja”, és sosem felejtjük el, hogy a lengyel miniszterelnök a legutóbbi, éles és nehéz választási küzdelem utolsó napjaiban ellátogatott Magyarországra és bátorított minket – emlékeztetett.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A kormányfő szerint Lengyelországban olyan dolgok történnek, amelyekből Magyarország sokat tanul, elszántságot, bátorságot merít, elsősorban a családpolitikát illetően. Lengyelország jó példát mutat, ebből igyekszünk tanulni és átvenni, alkalmazni ezt a politikát Magyarországon – közölte.

Orbán Viktor gratulált a lengyel gazdasági növekedés „kiváló számaihoz” is. A modern politikában kevés, ha az embernek igaza van, sikerre is szükség van, mert ha nem sikeres, nem tud érvényt szerezni az igazának – fogalmazott
Emellett gratulált a lengyel függetlenség közelgő századik évfordulójához is.

Megjegyezte: helyes döntés volt, hogy már harmadszorra Varsóba vezetett az első hivatalos külföldi útja.

Orbán Viktor később Varsóban találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel, Marek Kuchcinskivel, a szejm elnökével, valamint Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével. A miniszterelnök megkoszorúzza az Ismeretlen Katona sírját és virágot helyez el a Memento Szmolenszk emlékműnél. Ez utóbbi a 2010-es légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek és kísérete tagjainak állít emléket.