A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága
2022. március 2.
A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága, ideértve a Kárpátalján élő magyarokat is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai háborúval kapcsolatban szerdán, a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében.

A miniszterelnök a kormányülést követően kijelentette: „nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat”.

Miután a kormány a háború hetedik napján értékelte a kialakult helyzetet, a kabinet megerősítette, hogy Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére. „Megerősítettük, hogy Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Úgy folytatta: a legfontosabb, hogy ebből a háborúból Magyarország kimaradjon.

A miniszterelnök ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Ukrajna a barátunk, bajban vannak és a bajbajutottakon segíteni kell.

„Megindítottuk Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius akcióját. Az első lépésben 600 millió forint értékben küldünk élelmiszert, higiéniai eszközöket és gyermekápolási termékeket” – számolt be.