A magyar emberek több komolyságot várnak
2017. június 12.
A magyar emberek több komolyságot, több tiszteletet és több felelősséget várnak az ellenzéki pártoktól - mondta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben a frakciók felszólalására válaszolva.

A korrupcióval kapcsolatos ellenzéki felvetésre azt mondta, a törvényeket mindenki tartsa be és akkor nem lesz baj. „Igaz, tisztelt Jobbik?” – kérdezte.

Az MSZP korrupcióval kapcsolatos kijelentésére közölte: az a párt, amely Sukoró ügyét magáénak érezheti, több szerénységgel is nyilatkozhatna.

A szocialista frakcióvezető Szent Lászlóval kapcsolatos szavaira a miniszterelnök azt mondta, nem tiszte neki bepótolni a középiskolás történelemleckéket, „ül az MSZP-frakciójában történész, különb, mint bármelyikünk ezen az oldalon”. Elmondta: Szent László nem véletlenül adta feleségül lányát a bizánci császárhoz. Neki is volt annyi esze, hogy nemcsak Német-római Császárság létezik – mondta, hozzátéve: olyan király nem volt Magyarországon, aki „nyugati vakságban” szenvedett volna.

Közölte, az MSZP nyolc évig volt kormányon, egyszer sem indított konzultációt, utólag tanácsot adni, hogy miről kellett volna konzultációt tartani, „kicsit olyan snassz”. Jelezte, többen vettek részt a konzultáción, mint amennyien az MSZP-re szavaztak.

A kormányfő azért is bírálta az MSZP-t, mert szerinte le akarják bontani a kerítést, nem is építették volna meg, illetve hogy az MSZP-kormány volt tagja védi Ahmed H.-t. Az MSZP elfogadja a kötelező betelepítési kvótát és hajlandó a felső korlát nélküli betelepítési megoldásokat is támogatni – tette hozzá.

Fotó: Kovács Tamás

Rögzítette: amíg migránsveszély van, kerítésnek lennie kell.

Kitért arra, hogy még a cseh szocialisták sem kérnek a kvótából. „Ilyenkor nehéz nem azt kívánni, hogy bár nálunk is lennének ilyen szocialisták” – fogalmazott. Hozzátette: „politikai lakosságcserét” nem fognak szorgalmazni, „azzal élünk, ami jutott nekünk”.

A terrorcselekményt végrehajtó Ahmed H.-val kapcsolatban azt mondta, nem vitatja el a jogát egy volt igazságügyi miniszternek, hogy olyan ügyeket vállaljon politikai pályája után, amilyeneket akar. De mégis van üzenetértéke annak, hogy egy terroristát akarnak szabad lábra helyezni az MSZP-kormány volt igazságügyi miniszterének segítségével – jegyezte meg. Jól van ez így, tisztelt szocialisták? – firtatta.

Az uniós forrásokról közölte: Magyarország egyetlen fillért sem kap ajándékba az EU-tól. Rámutatott: a magyar nemzeti össztermék 35 ezer euróra, az uniós támogatás pedig 2000 tehető.

Hangsúlyozta, az EU „úgy van összerakva”, hogy a később belépettek nem élveznek előnyt, rajtuk a nyugatiak keresnek. Ha jól csináljuk, mi is keresünk rajtuk és a két dolog egyensúlyba jöhet és egyensúlyba is vagyunk – fogalmazott.

A miniszterelnök az egyensúlyi helyzet megóvásával indokolta azt, hogy a kormány meg akarja tartani a Brüsszel és a tagállamok közötti jelenlegi hatáskörmegosztást.

Fotó: Kovács Tamás

A bérunióra azt mondta, „a hagymázas bérunió” helyett a magyar kormány a saját erejéből végrehajtott béremelésre támaszkodik.
Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik elnöke 2013-ban még úgy nyilatkozott: nagyon boldog lenne, ha Magyarország minél hamarabb eltávozna az EU-ból és valódi testvéreivel fogna össze. Ezt a mondatot azt sem menti, hogy a Jobbik elnöke Isztambulban mondta – közölte.

Bírálta a vita általános színvonalát is. Elmondta, az ellenzéki pártok nem vele vitatkoznak, konzultáció volt, amelyen 1,7 millió ember vett részt. Az meglehet, hogy önöknek nem tetszik 1,7 millió ember véleménye, de ezért nem érdemes a miniszterelnökre haragudni – tette hozzá. Úgy folytatta: éljenek együtt azzal, hogy ez egy ilyen ország, az emberek ezt gondolják, és ne az emberekre legyenek dühösek, hogy amit akarnak, nem esik egybe az önök pártpolitikai programjaival. Ezért vannak önök ellenzékben – fogalmazott.

Szerinte az ellenzéki pártok nem a kormánynak címzik sokszor alpári színvonalú mondandójukat, hanem egymásnak, a verseny neve pedig: ki lesz a legerősebb ellenzéki párt.