A magyarok barátként és keresztény testvérként tekintenek a szlovénekre
2021. június 26.
A magyarok barátként és keresztény testvérként tekintenek a szlovénekre, és örülnek annak, hogy szomszédok lehetnek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este Ljubljanában, a szlovén államiság 30. évfordulója és Szlovéniának az Európai Unió Tanácsában betöltendő elnöksége alkalmából rendezett állami ünnepségen.
Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök kiemelte: a magyar nép üdvözletét és nagyrabecsülését hozta a szlovéneknek.

„Ha Szlovéniába jövünk, egy gyönyörű országot látunk. Amikor a szlovén történelemkönyvet kinyitjuk, egy évezredes nép sorsát olvassuk. Önök harminc éve hatalmas lélekjelenléttel és bátorsággal, szinte fegyvertelenül kivívták a függetlenségüket és szabadságukat. Az egész világ megértette, hogy Szlovénia a bátrak hazája, aki visszaköveteli a saját országát” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a magyarok értik, hogy mit jelent a túlerővel szemben harcolni. Egy nemzet nagyságát a hagyománya, a lelke és a büszkesége határozza meg – emelte ki.

„Mi látjuk azt a munkát, kreativitást és nyugodt lelki erőt, amellyel Önök látványosan sikeressé tették Szlovéniát” – tette hozzá a miniszterelnök.

Megjegyezte: „nekünk, magyaroknak, Magyarországnak is annál jobb, minél erősebb, gazdagabb és boldogabba szomszédunk”.  Hangsúlyozta: az ilyen ország, az ilyen szomszéd Magyarország értékét is növeli.

„Büszkék vagyunk az Önök barátságára. Magyarország tiszteleg Szlovénia népe és bátor vezetői előtt. Isten áldja Szlovéniát!” – zárta beszédét a magyar kormányfő.

A péntek este a ljubljanai Köztársaság téren megrendezett állami ünnepségen felszólalt Borut Pahor szlovén államfő és Janez Jansa kormányfő, a külföldi vendégek közül pedig Orbán Viktor mellett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovic horvát kormányfő és Luigi di Maio olasz külügyminiszter.

Szlovénia és Horvátország harminc évvel ezelőtt, 1991. június 25-én kikiáltotta függetlenségét, ami háborúhoz vezetett az akkori Jugoszlávián belül, és elindította a szövetségi állam szétesését.