- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/a-mai-este-okot-ad-a-magyaroknak-a-buszkesegre/ -

A mai este okot ad a magyaroknak a büszkeségre

A miniszterelnök gratulált Kurtág Györgynek. Mint mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét.

Orbán Viktor kiemelte: míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

[1]
Orbán Viktor és Alexander Pereira, a milánói Scala igazgatója az operaházban, ahol a miniszterelnök megtekinti Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját.
Fotó: Szecsődi Balázs

A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában, Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozva kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez.

„Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a két-három óra alatt Milánó” – jelentette ki Orbán Viktor.

[2]
Orbán Viktor nyilatkozik az M5 csatornának a Scalában
Fotó: Szecsődi Balázs

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állítja színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütál a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényli.

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

[3]
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul (j)
Fotó: Szecsődi Balázs

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.