A melkita pátriárka megköszönte a magyar kormány anyagi támogatását
2019. április 10.
I. József melkita görögkatolikus pátriárka levelet küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, amelyben megköszönte a vendéglátást és a magyar kormány pénzügyi támogatását - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az egyházi vezető április 8-i, damaszkuszi keltezésű levelében rámutatott, hogy a Hungary Helps Programnak köszönhetően szíriai családok ezrei maradhatnak hazájukban. I. József úgy véli: a támogatás segítségével megmutathatják a menekülést választóknak, hogy az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba Szíriában, és eggyel több okuk van visszatérni szülőhazájukba.

„A Hungary Helps programjai a válságban lévő emberek támogatására irányulnak” – írta Jusszef Abszi. „Először meghallgatják őket, majd megfelelő segítséget nyújtanak nekik, miközben tiszteletben tartják nézeteiket és jogukat ahhoz, hogy ősi földjükön maradjanak” – tette hozzá.

A melkita görögkatolikus pátriárka méltatta Orbán Viktort bátorságáért, valamint országa és Európa jövőjére vonatkozó elképzeléseiért, hiteles európai keresztény vezetőnek nevezve őt. Egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Európa egyre kevesebb fontosságot tulajdonít keresztény gyökereinek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány a Hungary Helps Program keretében támogatást nyújt a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyháznak. Egy iskola újjáépítésére 794 millió, homszi házak és szociális intézmények felújítására pedig 318 millió forintot adnak. A cél, hogy a lehető leghamarabb olyan állapotokat teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket, hiszen nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell elvinni az érintettekhez – mutatott rá.

Orbán Viktor február végén fogadta I. Józsefet, aki egyházának több magas rangú tisztségviselőjével együtt érkezett Budapestre a miniszterelnök meghívására. A pátriárka előadást is tartott egy konferencián, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendeztek.