- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/a-polgari-kormany-erositi-a-magyar-videket/ -

Észtországgal mindig is jó volt a kapcsolatunk

Észtország júliustól veszi át fél évre az EU soros elnöki posztját, és Jüri Ratas észt kormányfő azért érkezett Budapestre, hogy bemutassa országa elnökségi programját.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Orbán Viktor kiemelte: a soros elnöki poszt komoly feladat, és ezzel kapcsolatban sok kérdést áttekintettek. Kifejtette: az elkövetkező időben fontos feladat az EU versenyképességének növelése, továbbá annak elérése, hogy a Brexitet illetően minden fél győztes legyen.

Ugyancsak lényeges az előrelépés a digitalizáció területén – amelyen Észtország mindig is élen járt -, és fontos a védelempolitikai együttműködés erősítése – sorolta.

A miniszterelnök megjegyezte: emellett a migráció kérdését is megvitatták. Magyarország támogatja azt a német-olasz kezdeményezést, hogy még az EU területén kívül közös erőfeszítéseket tegyenek az illegális migráció megfékezésére – közölte.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az észt kormányfő arról beszélt: ugyan fontos, hogy a soros elnökséget betöltő tagállam mit akar elérni, de oda kell figyelnie arra is, hogy a többi tagállam mit szeretne.

Országa elnökségi programjának céljaként említette a nyitott európai gazdaságot, a biztonságos Európát, a digitalizáció fokozását és a fenntartható uniót.

Jüri Ratas hangsúlyozta: remélhetőleg az észt elnökség után az EU még egységesebb, még erősebb lesz.