A takarékszövetkezetekről egyeztetett Orbán Viktor Demján Sándorral
2016. június 13.
Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével tárgyalt hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök - erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A megbeszélés – mely nagyjából egyórás volt – a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában zajlott. Havasi Bertalan az egyeztetés tartalmáról nem mondott részleteket, annyit közölt, hogy a takarékszövetkezetekről volt szó.

Demján Sándor május végén a miniszterelnöknek küldött levelében azt írta, hogy a takarékszövetkezeti integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt, az eddigi események azonban ennek ellenkezőjét támasztják alá, ezért a célok teljesülését meg kell vizsgálni. Válaszában a kormányfő kijelentette, hogy sikeresnek ítéli és lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, „kétes ügyletektől való megszabadítását” és feltőkésítését, ugyanakkor elfogadja Demján Sándor véleményét, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül.

Június 7-én az Országgyűlés arról döntött, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankfelügyeleti ellenőrzése alá helyezi a teljes takarékszövetkezeti rendszert.