- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/a-vajdasagi-magyar-szovetseg-a-kormany-strategiai-partnere-marad/ -

A Vajdasági Magyar Szövetség a kormány stratégiai partnere marad

A megbeszélésen a VMSZ elnöke tájékoztatta a kormányfőt a közelgő szerbiai államfőválasztásról, és a VMSZ Tanácsának döntéséről, amelynek értelmében a párt Aleksandar Vucic jelenlegi kormányfő megválasztását támogatja.

A döntés hátteréről Pásztor István elmondta: a legfontosabb cél Szerbia belpolitikai stabilitásának megőrzése. Rámutatott: a vajdasági magyar közösség érdekérvényesítésének egyetlen ésszerű módja a 2016-ban aláírt koalíciós szerződés fenntartása, és az abban foglaltak maradéktalan megvalósítása.

Orbán Viktor támogatásáról biztosította a VMSZ döntését – mondta Havasi Bertalan.

A kormányfő a megbeszélésen kifejtette: a magyar nemzetrészek gazdasági, oktatási és kulturális fejlődése – csakúgy, mint Magyarország és Szerbia együttműködése – az elmúlt években lépett felfelé ívelő szakaszba, és ezt a folyamatot mindenképpen tovább kell vinni.

A sajtófőnök közlése szerint a budapesti tárgyaláson Orbán Viktor és Pásztor István egyetértett: a vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési szervezet, a Prosperitati Alapítvány sikerének kulcsa a közösségi bizalom, e nélkül a magyar kormány hároméves támogatási programja sem jutott volna el ilyen hatékonyan a pályázókhoz.

A miniszterelnök összegzése szerint az eredmények azt mutatják, hogy e bizalom politikai megtestesítője a Pásztor István vezette VMSZ, amely teljesítménye alapján a jövőben is a magyar kormány stratégiai partnere marad – közölte Havasi Bertalan.