- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/a-veszpremiek-buszkek-lehetnek-sikereikre/ -

A veszprémiek büszkék lehetnek sikereikre

A kormányfő hangsúlyozta: Veszprém polgárváros polgári mentalitással, a veszprémieknek büszkéknek kell lenniük a sikereikre, „jól sáfárkodtak az eddigi lehetőségekkel”. Ez nem ellene, hanem mellette szól az újabb fejlesztéseknek, a magyar városoknak merniük kell sikeresnek lenni, és erre hivatkozva újabb javaslatokat adni a kormánynak – vélekedett.
Orbán Viktor a részleteket ismertetve közölte: megállapodtak a szentkirályszabadjai repülőtér adósságrendezéséről, és egy ipari terület létrehozásáról, mely összességében 4 milliárd forintba kerül.

Létrehoznak majd egy ipari parkot is, ahol egy szakképzési gyakorlóközpont is lesz, illetve létrejön egy tudáspark is, melynek a tartalma még tisztázásra vár – közölte a miniszterelnök.

Fotó: Árvai Károly [1]
Fotó: Árvai Károly

Orbán Viktor hozzátette: a megállapodás tartalmazza a vasútállomás és a buszpályaudvar egyesítésének támogatását is, ehhez a konkrét tervek azonban még nincsenek meg. Hárommilliárd forintból új völgyhíd épül, ehhez egy ugyancsak 3 milliárd forintos útépítés is társul – jelezte a miniszterelnök. 280 millió forintból megépül a Csopak-Alsóörs, 500 millió forintból a zirci, 600 millió forintból a somlói kerékpárút – részletezte. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy megújul a Veszprémi Petőfi Színház, itt azonban még nem tudtak megállapodni a felújítás összegéről. 2,5 milliárd forintot szánnak az állatkert, 762 millió forintot pedig a zeneiskola felújítására – tette hozzá. A Veszprém Aréna 8 ezer ember befogadására válik alkalmassá, a bővítés költségére 3 milliárd forint szánnak, az atlétikai stadion 1,2 milliárd forintból újul meg és épül a városban egy új uszoda is – közölte.

A megállapodás értelmében összekötik a 8-as és a 82-es számú utat, parkolók és körforgalom létesül a területen – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a déli elkerülő út 30 milliárd forintba kerülne, erre egyelőre nincs forrás a költségvetésben, uniós pénzt pedig nem lehet szerezni a beruházásra. Szavai szerint azonban napirenden tartják, és amint lehet, megvalósítják ezt a beruházást is.

Fotó: Árvai Károly [2]
Fotó: Árvai Károly

Meg kell célozni az 5 százalékos növekedést

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy hazánkat az unió átlagát meghaladó növekedés jellemzi. Hozzátette: jó a 3 százalékos gazdasági növekedés, de ezzel nem lehet megelégedni, meg kell célozni az 5 százalékos növekedést. Az ötszázalékos növekedés lenne szükséges ahhoz, hogy kihasználjuk a gazdaságban rejlő potenciált és csökkentsük a távolságot az életminőség tekintetében a hozzánk képest szerencsésebb országokhoz viszonyítva – fejtette ki. Még nincs meg az a gazdaságpolitika, amely a növekedést 3-ról 5 százalékra növelné, és ennek kialakításához jelenleg a minket körülvevő környezet sem kedvező – magyarázta, hozzátéve: ennek ellenére az 5 százalékos növekedést kell célként kitűzni.

Porga Gyula polgármester kiemelte: a most megkötött megállapodás azért is fontos, mert az állam felismerte, hogy a nagyvárosokat kell támogatni, mert ez a térségek fejlesztését segíti. A kormány és az önkormányzatok szövetséget kötöttek, hogy erős Magyarországot építsenek – mondta. A szövetség része volt az állami és önkormányzati feladatok szétválasztása, a város több mint 7 milliárd forintos adósságállományának konszolidációja és az, hogy a Veszprém Aréna beruházásának terheit is átvállalta a kormány – fogalmazott Porga Gyula. A polgármester elmondta, hogy az előző uniós ciklusban Veszprémnek 10 milliárd forint jutott, a gazdasági társaságok pedig további 65 milliárd forinttal gazdagodtak. Az ipari kibocsátás 40 százalékkal nőtt az előző uniós ciklusban és 4 ezer új munkahely jött létre a városban – fűzte hozzá.