- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/alapveto-erdek-a-magyar-tulajdonban-levo-nagyvallalatok-szamanak-novekedese/ -

Alapvető érdek a magyar tulajdonban levő nagyvállalatok számának növekedése

A kormányfő az egész ország számára fontosnak nevezte az egyedi kormánydöntés alapján 50 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást élvező beruházást, mivel magyar tulajdonú vállalat ad munkát magyar embereknek. A beruházás összköltsége 3,2 milliárd forint, és a fejlesztésnek köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Fotó: Árvai Károly

Orbán Viktor méltatta a Béres Gyógyszergyárat, és megjegyezte, hogy különösen meg kell becsülni a családi vállalkozásokat. A Béres nem éri be a magyar piaci jelenléttel, beszáll a nemzetközi versenybe is – mondta. ” Aki nem elég bátor ahhoz, hogy megméresse magát a nemzetközi térben, az a modern világgazdaság körülményei közepette hosszú távon jelentős sikereket jegyző vállalatként semmiképpen sem maradhat talpon”- fogalmazott. A Béres Gyógyszergyár Zrt. az Egyesült Királyságtól Oroszországig képviselteti magát a gyógyszerpiacon – tette hozzá.

Orbán Viktor szavai szerint olyan országra van szükség, amely elég erős ahhoz, hogy ahol fejlődési lehetőséget, előrelépést lát, ott megpróbál segítséget nyújtani. Az a program, amellyel az Európában közepes méretűnek, de Magyarországon már nagynak számító – a Béreshez hasonló – vállalatokat támogatják, azért jött létre, hogy a vállalkozások és az ott dolgozók is érezzék: az ő munkájuk az egész magyar nemzeti közösség számára fontos – mondta.

A kormányfő kiemelte: a piacra lépőket is támogatni kell, de sosem szabad elfeledkezni azokról, amelyek „letettek már valamit az asztalra”.

Fotó: Árvai Károly

A magyar ipartörténet azt mutatja, hogy a magyar gyógyszeripar mindig kiválóan teljesített – emlékeztetett a miniszterelnök, hozzátéve: ez is egy újabb ok, amiért támogatják a beruházást. Hangsúlyozta: Magyarország nem akar lemondani jelentős gyógyszeripari teljesítményéről, ezért a magyar gyógyszergyárakat fejleszteni kell, hogy a gyógyszeripar megmaradjon a magyar nemzetgazdaság egyik vezérágazatának.

Fontosnak nevezte a beruházás azért is, mert a rendszerváltás után nehéz helyzetbe került Szolnokon valósult meg. A városnak újra van ipari kapacitása, a munkanélküliség 4 százalék körüli, közel a teljes foglalkoztatáshoz. A magyar kormány figyel a szolnokihoz hasonló városokra – mondta a miniszterelnök.

Fotó: Árvai Károly

Orbán Viktor kiemelte: a Béres egy olyan magyar cég, amelynek „nem arculata, hanem arca van”, etikus módon kapcsolják össze az üzleti teljesítményt az ország és a haza szolgálatával. Az ilyen cégeket meg kell becsülni – hamgsúlyozta a miniszterelnök. Példaként említette, hogy minden évben 100 ezer üveg Béres Cseppet adományoznak társadalmi célokra a gyár tulajdonosai, elkötelezett támogatói az egészséges életmód jegyében induló akcióknak, a Magyar Kézilabda Szövetségnek, a magyar olimpiai csapatnak és országszerte részt vesznek a szűrőprogramokban.

Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke elmondta: a beruházással a teljes egészében GMP minősítésű – helyes gyártási gyakorlat tanúsítványú – gyártóterület nagysága eléri a 3700 négyzetmétert, a gyártási kapacitás csaknem duplájára nő, a raktározási kapacitás 40 százalékkal bővült.

Fotó: Árvai Károly

A beruházás során 1027 négyzetméter új, GMP minőségű folyamatgyógyszergyártó terület jött létre, így az a korábbi 2712 négyzetméterről 3739 négyzetméterre, azaz 38 százalékkal nőtt.

Az alap-és csomagolóanyag, valamint a késztermék raktárak 1102 négyzetméterrel bővültek, területük 2382 négyzetméter lett. A tárolási tárhelyek száma a korábbi 1571-ről 2200-ra emelkedett, ez 40 százalékos bővülést jelent.

A beruházás során 1316 négyzetméteren alakítottak ki gépészeti és szociális területeket, ebből 1231 négyzetméter az új üzemhez, 85 négyzetméter a raktárakhoz kapcsolódik. Így az új építésű összterület 3445 négyzetméter.

Megvásároltak és üzembe helyeztek egy-egy kompaktáló berendezést, tablettázógépet, filmbevonó berendezést, fiolás beszámoló-és csomagológépsort, valamint egy zárt rendszerű komplex porkezelés technológiai rendszert. A minőségellenőrző laboratóriumba egy ICP vizsgálati eszközt szereztek be.

Fotó: Árvai Károly

A vállalat éves termelési volumene dinamikusan nő, ma már 13 millió csomagolási egység fölé emelkedett. A feldolgozott alap-és csomagolóanyag együttes mennyisége körülbelül 1000 tonna évente.

A helyben foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről 279-re nőtt, amelyből 60 embert 2017-ben , a most elkészült beruházásnak köszönhetően vettek fel.

Az elmúlt több mint két évtizedben a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemében , a jelenlegi beruházást is figyelembe véve, 7 milliárd forint értékben történt ingatlan-, gép- és eszközfejlesztés. Továbbá energia-megtakarítási és környezetvédelmi beruházás, valamint integrált vállalatirányítási rendszert is bevezettek. A korábbi fejlesztések jelentős része önerőből valósult meg, 296 millió forint hazai és uniós pályázati forrásokkal kiegészülve.

A Béres Gyógyszergyárnak Szolnokon kívül még Budapesten és Miskolcon van telephelye.

A nyilvános cégadatok szerint a Béres Gyógyszergyár Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban több mint 10 milliárd 576 millió forint volt, 2015-ben meghaladta a 20 milliárd 802 millió forintot. A társaság adózott eredménye ugyanezen időszakban több mint 3 milliárd 286 millió forintra nőtt a 2015. évi több mint 1 milliárd 494 millió forintról.