Alkalmas embereket alkalmas feladatra
2019. október 13.
A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát a főváros XII. kerületében újságíróknak elmondta: Tarlós István főpolgármester-jelöltre szavazott; és erre kérte a fővárosi polgárokat is.

Ez egy olyan kampány volt, ami élesen elvált az országos politikától, és visszagondolva az elmúlt 30 évre ez volt a leginkább a helyi jelöltekre összpontosító kampány – értékelt a kormányfő.

Kiemelte: a Fidesz-KDNP is ezt támogatta, a döntés, amit meg kell hozni, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén.
Igyekeztek mindenhol arra buzdítani az embereket, hogy vegyenek részt a választáson – hangsúlyozta a miniszterelnök. Azt kérte, a fővárosiak szavazzanak Tarlós István főpolgármester-jelöltre, a XII. kerületben pedig Pokorni Zoltánra, a kormánypártok polgármester-jelöltjére, ő is így tett. Egyéb zavaró körülményekkel nem foglalkoztam – reagált az ellenzéki összefogást firtató felvetésre.

Orbán Viktor rámutatott: a demokráciának több lába van, az egyik az önkormányzat. Rendben van, hogy van egy megválasztott kormányunk, de legalább ilyen fontos, hogy az emberekhez közel álló ügyekben olyanok járjanak el akik élvezik a köz bizalmát – tette hozzá.

„Alkalmas emberek alkalmas feladatra” – ez volt a jelszavuk, és a programjuk, és ő maga is ennek megfelelően vett részt a kampányban – mondta.

Úgy érezte, nem az a kérdés, az emberek mit gondolnak a kormányról, bár ha valaki erről akar dönteni, ezt is tudomásul kell venni. Most azonban inkább az a feladat, hogy öt évre megtalálják a városok és a falvak alkalmas vezetőit. „Szerintem ez menni fog” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, magas részvételre és jó hangulatú vasárnapra számít, a demokrácia ünnepére. Nem kétséges, demokratikus választás zajlik, az eredményt jó szívvel fogadhatják el úgy, hogy ez volt a magyar emberek döntése a mai vasárnap – mondta.

A kormányfőt kérdezték Borkai Zsolt, győri polgármester ügyéről is. Orbán Viktor azt mondta: „a győrieket támogatom”. A győriek elmondják a véleményüket ma, ő pedig hétfőn, ez a helyes sorrend – tette hozzá.