Átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői
2017. január 13.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét.

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában – a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre – kifejtette: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.

Példaként hozta, hogy Barack Obama elnöksége alatt az amerikaiak sokfajta befolyásolási módszert építettek ki a világban. „Erről én tudnék mesélni hosszasan (…), a legprimitívebb befolyásolási módszerekkel bezárólag volt itt minden az elmúlt időszakban” – fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szövetségesek lévén nem a múlttal foglalkozik, inkább reméli, hogy a jövőben nem lesz ilyen.

A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan – külföldről vagy Magyarországról – kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást.

„Átláthatóságot akarunk”, a magyaroknak ugyanis joguk van megérteni, milyen „befolyásolási manipulációs kísérletrendszerben éljük minden nap a politikai életünket” – mondta Orbán Viktor.

A napokon belül hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról a kormányfő úgy nyilatkozott: más kultúrájú amerikai vezetés érkezik.

Míg a leköszönő Obama-adminisztráció „globalista” volt, a következő nem az lesz, hanem egy „vagányabb amerikai politika”, amely nem köntörfalaz, nem bonyolítja túl a dolgokat – fogalmazott, jelezve, hogy az új attitűdhöz, viszonyrendszerhez az európaiaknak is alkalmazkodniuk kell majd.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A majdani amerikai látogatását firtató kérdésre azt is közölte, nyilvános konkrétumok még nincsenek az útról.