- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/az-eu-nak-is-erdeke-a-strategiai-partnerseg-moldovaval/ -

Az EU-nak is érdeke a stratégiai partnerség Moldovával

A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján Orbán Viktor jóknak, dinamikusaknak nevezte a magyar-moldáv kapcsolatokat, majd hangsúlyozta, hogy Magyarország ezután is elkötelezett támogatója lesz integrációs kérdésekben Moldovának.

Moldovának jelenleg van társulási, vízum- és szabadkereskedelmi megállapodása az EU-val, de ezeken túl is vannak még lehetőségek, és Magyarország támogatja a moldávokat, ha ezeket ki akarják használni – közölte Orbán Viktor.

Az EU-ról a miniszterelnök azt mondta, nem könnyű az unión belül érvényesíteni egy nemzet érdekét, de megéri, vagyis „jobb belül lenni, mint kívül lenni”, minden nehézségével együtt is. Ezért jó szívvel tanácsolta az EU-val való minél mélyebb együttműködés lehetőséget, amiben Magyarország szívesen lesz partner.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor elmondta: Magyarország érti Moldova helyzetét és politikáját, mert a magyarok is úgy gondolkodnak, hogy „egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát”, így olyan politikát kell folytatnia, amely a földrajzi elhelyezkedéséből logikusan következik.

A nyilatkozatok előtt a miniszterelnökök aláírták a két ország közötti stratégiai partnerségi együttműködési nyilatkozatot, amelyről Orbán Viktor elmondta: a megállapodásnak része egy diplomáciai együttműködés – Magyarország megosztja az európai integrációval kapcsolatos tapasztalatait Moldovával -, valamint gazdasági elemeket is tartalmaz, el akarják mélyíteni ugyanis a gazdasági együttműködést. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy a kölcsönös gazdasági aktivitás elősegítése érdekében megnyitottak egy 100 millió dolláros hitelkeretet.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A bank- és a gyógyszerszektorban már megvalósult együttműködést a mezőgazdaságra és az oktatásra is ki akarják terjeszteni – tudatta, hozzátéve: dolgoznak egy közös oktatási intézmény létrehozásán, amely egyszerre tudna kibocsátani Moldovában és Magyarországon is érvényes diplomát.

A kormányfő megjegyezte, hogy a moldáv delegációnak tagja volt az egészségügyi miniszter is, így első kézből kaphattak tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos moldovai helyzetről, intézkedésekről, és beszéltek arról is, hogy a járvány kivédésében milyen együttműködési lehetőségeik lesznek. Az együttműködés eszközök és szakemberek közötti koordinációról szólhat – jelezte.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ion Chicu arról beszélt, hogy Orbán Viktor chisinaui látogatása új lökést ad a két ország közötti partnerség fejlesztésének.

Hangsúlyozta, a kapcsolatok már eddig is kiválóak voltak, a párbeszéd dinamikus.

A moldáv miniszterelnök megköszönte az országa modernizációjához és reformjaihoz nyújtott magyar támogatást, és a Moldovában zajló magyar projekteket.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy a jó néhány sikertörténet ellenére még sok a kiaknázatlan lehetőség a két ország között.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ion Chicu támogatásáról biztosította, hogy a Moldovában már régóta jelen lévő OTP ki akarja terjeszteni működését.

Az aláírt stratégiai megállapodásról elmondta: annak fő célja a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése, szélesítése, a moldáv euroatlanti integrációs folyamat támogatása.

Csütörtök délután a miniszterelnökök felszólaltak a hivatalos látogatással egy időben zajló magyar-moldovai üzleti fórumon is.

Orbán Viktor ezen arról beszélt: Közép-Európa lényegében felzárkózott a nyugat-európai államok technológiai színvonalára, és nagyon közel van ahhoz, hogy a tőkeszínvonalára is felzárkózzon. A következő években pedig ez megtörténhet a Balkánon és Közép-Európa keleti sávjában is – tette hozzá, kiemelve: Moldova földrajzi elhelyezkedése nem akadálya annak, hogy a tőke- és technológiai transzfer nyugati irányból ideérkezzen.

A magyar gazdasági szerepvállalásról a miniszterelnök azt mondta: Magyarország mára tőkekihelyező országgá vált, és azért is látogatott magyar delegáció Moldovába, hogy „felkínáljuk az együttműködést”. Ráadásul a gazdasági kooperációnak már van zászlóshajója is Moldovában, ez az OTP, de mellette a Richter Gedeon gyógyszeripari cég is jelen van az országban.

A bankszektoron és a gyógyszeriparon kívül a kormányfő a mezőgazdaságot és a vízipart ajánlotta a moldávok figyelmébe mint lehetséges együttműködési területeket.

Orbán Viktor végül közölte: Magyarország és Moldova úgy döntött, hogy várhatóan ősszel elindul a közvetlen repülőjárat Budapest és Chisinau között.

Ion Chicu a fórumon fontosnak nevezte az üzleti környezet, a befektetői hangulat javítását, valamint azt, hogy minél több magyar befektetés érkezzen Moldovába.

Beszámolt a moldovai szja-csökkentésről, az adóügyi reformokról, az államadósság csökkentéséről, majd azt is mondta, hogy a magyar adórendszernek sok olyan eleme van, amelyet át tudnak venni.

Hivatalos programja végén Orbán Viktor tárgyal Igor Dodon köztársasági elnökkel és Zinaida Greceanii parlamenti elnökkel is.