Befejeződött a balkáni segélyprogram
2016. április 20.
Az Ökumenikus Segélyszervezet küldöttségének tagjaként Lévai Anikó is Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába utazott a 2014-es, hatalmas pusztítást végző árvíz károsultjait támogató segélyprogram lezárása alkalmából.

A küldöttség április 18-án a szerbiai Obrenovácon a segélyprogram keretében újjáépített házakba visszaköltözött családokat látogatta meg, majd a loznicai kórházban egészségügyi felszereléseket adott át. A Segélyszervezet képviselőinek látogatása április 19-én Szarajevóban folytatódott, ahol az árvízi megelőzés jegyében megvalósult nagyszabású mederszabályozó fejlesztés hivatalos átadásán vettek részt Novi Gradban, közösen Sarajevo polgármesterével és a helyi partnerszervezet, a Merhamet képviselőivel.

A 2014 májusában a szerbiai és boszniai esőzések, áradások és az ezeket követő földcsuszamlások példátlan pusztítást végeztek. A természeti csapás következtében több ezer ingatlan vált lakhatatlanná, emberek ezreit kellett evakuálni. Mind a szerb, mind a bosnyák kormány rendkívüli katasztrófahelyzetet hirdetett és a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. Az Ökumenikus Segélyszervezet azonnal adománygyűjtést indított és megkezdte segélyprogramjait mindkét érintett országban.

2

Az Ökumenikus Segélyszervezet az első külföldi szervezetek között érkezett a katasztrófa által sújtott szerb területre és helyi partnerszervezetével, az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Segélyszervezettel, az EHO-val (Ekumenska Humanitarna Organizacija) együttműködésben megkezdte a humanitárius segítségnyújtást. A Segélyszervezet két helyszínen, Obrenovácban és Lazarevácban 44  hátrányos helyzetű család (mintegy 220 fő) lakóingatlanának helyreállításában nyújtott segítséget. A kedvezményezettek vagy építőanyagot kaptak, vagy az építőanyagok biztosítása mellett házaik részleges felújítását is  elvégezték a Segélyszervezet által megbízott helyi szakemberek. A projekt részét képezte még a loznicai kórház részére orvosi eszközök átadása 3,6 millió forint értékben. A település kórháza több mint 22 ezer fő egészségügyi ellátásához járul hozzá. A 2016. március 31-én lezárult 49 millió forint összköltségvetésű projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásában részesült.

Az árvíz után a Segélyszervezet felvette a kapcsolatot boszniai  partnerszervezetével, a szarajevói központú több mint száz éves múltra visszatekintő Merhamet segélyszervezettel és közösen végezte a humanitárius segítségnyújtást. A szervezet a természeti katasztrófát követő időszakban az alábbi településeken nyújtott segítséget: a Szarajevó melletti Vogosca, a maglaji járásban lévő Kosova és Bijele Ploca, Banja Luka és környéke. A segítségnyújtás során több száz családot támogatott tartós élelmiszerekkel, ruhaneművel, takarókkal, ágyneműkkel, fertőtlenítő- és tisztítószerekkel, festékekkel és egyéb vegyi áruval a Segélyszervezet.

A legjelentősebb segítségnyújtás a Szarajevó mellett fekvő Novi Grad településen valósult meg, ahol a Segélyszervezet, a Merhamet és Novi Grad önkormányzata közötti megállapodás keretében 405 méteren mederszabályozási munkálatokat végzett el. A mederszabályozást az tette szükségessé, hogy az áradások következtében az egyébként kis vízhozamú patak a közeli szeméttelepről nagy mennyiségben hozott magával erősen szennyezett, mérgező és egészségre káros anyagokat, mely elöntötte a patak partján fekvő ingatlanokat és kerteket. A 117,8 millió forint összköltségvetésű projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásában részesült.

1

* * *

Lévai Anikó a VajdaságMA délvidéki hírportálnak az alábbi rövid interjút adta az újvidéki sajtótájékoztatón:

„- A konkrét ok, ami miatt most itt vagyunk, az a két évvel ezelőtti árvíz. A károsultaknak jelentős segítséget nyújtottunk. A megroggyant házak helyreállítása gyakorlatilag befejeződött, most a munka legszebb része következik: a házak átadása. Ezért Újvidékről két Belgrád alatti településre, Obrenovacba és Lazarevacba utazunk. Körülbelül 200 millió forint értékben, elsősorban nehéz szociális helyzetben levő családokon segítettünk. És egy olyan kórház felszereléséből vettük ki részünket, melynek vonzáskörzetébe húszezer ember tartozik.

– Öt gyermek édesanyjaként és egy elfoglalt férj feleségeként hogy futja idejéből még a jószolgálati munkára?

– Már nagyobbak a gyerekeim. Van már egy felnőtt, asszony lányom is, aki ilyenkor segít a kisebbek ellátásában. Meg lehet szervezni. Nem jövök el sosem úgy, hogy otthon rendetlenség lenne, vagy ne lennének elintézve a dolgok. Remélem, holnap reggel mennek a gyerekek iskolába és uzsonna is lesz náluk – mondta Lévai Anikó, aki lassan húsz éve a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként szolgálja a rászorulókat.”