Biztos lábakon állnak a magyar-üzbég kapcsolatok
2021. március 30.
Biztos lábakon állnak a magyar-üzbég kapcsolatok, jó lendületet vett a két ország együttműködése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök keddi taskenti sajtónyilatkozatában.

A kormányfő kifejtette: nagy reményekkel és optimizmussal érkeztek Üzbegisztánba. Látták az elmúlt néhány év korszerűsítési, politikai és gazdasági kísérleteit, látják, hogy Üzbegisztán nagy fába vágta a fejszéjét: a rendelkezésére álló erőforrásokat egy modern gazdaság keretei között próbálja mozgósítani, és ez tiszteletre méltó program – értékelt.

Közölte: azért is örömmel jöttek, mert így személyesen is köszönetet mondhatnak az egy évvel ezelőtti nemes gesztusért. Akkor kezdődött a világjárvány, és nem volt elég védőfelszerelés, vakcinákról pedig „nem is beszélhettünk még akkor” – idézte fel.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Emlékeztetett: abban a nehéz helyzetben, amikor mindenkinek szüksége volt védőeszközökre, Üzbegisztán és annak elnöke „gondolt a magyarokra”, és sok százezer maszkot küldött Magyarországra, hogy a járvány terjedését megakadályozhassák. A magyarok ezt sosem fogják elfelejteni – tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: az egész világpolitika és -gazdaság átalakulóban van. Nagy tétekben lehetne fogadni arra, hogy tíz év múlva „egy egész más világban leszünk, mint amilyenben most vagyunk” – fogalmazott. Hozzáfűzte: egyes régiók felemelkednek, mások jelentősége csökken, a világgazdaság súlypontjai átalakulnak, új technológiák jönnek, mozgásban van a világ.

Úgy látja, ennek az új korszaknak az elején jó ütemben „fogtuk meg egymás kezét, magyarok és üzbégek”, és próbáljuk közösen kihasználni azt a lehetőséget, amelyet ez a nagy átalakulás mindenkinek tartogat, Közép-Ázsiának és Közép-Európának is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: tapasztalatai alapján ha az elején nem sikerül a gazdasági együttműködést szimbolizáló zászlóshajót találni, akkor a jó szándék „szétaprózódik és a végén elpárolog”. Kell egy-két nagy program, közös vállalkozás, gazdasági tett, amely világosan jelzi a magyar és az üzbég vállalkozóknak, hogy egy komoly dolog van készülőben, és „biztonságban hajózhatnak a nagy zászlóshajók mögötti nyugalmasabb vizeken” – mondta.

Kitért rá: kijelölték azt a néhány zászlóshajót, amely előre fogja vinni a két ország gazdaságát. Hálásak az együttműködés lehetőségéért a pénzügyi szektorban, és büszkék arra, hogy az üzbég mezőgazdaság korszerűsítésére is „bennünket választottak partnerül” – mondta.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a magyar-üzbég kapcsolatok biztos lábakon állnak, és ezt onnan is lehet tudni, hogy bár a járvány miatt a világkereskedelem volumene csökkent, a magyar-üzbég kereskedelemé növekedett, méghozzá jelentős mértékben. Ez azt mutatja, hogy van benne lehetőség, amelyet okos politikával tovább növelhetnek – mutatott rá.

Megjegyezte: a két ország együttműködhet a nukleáris energia területén is, és a gyógyszeriparban is látnak lehetőséget.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország egy különleges ország, „egy rokontalan nép Európában”. De a közép-európai térség országainak, a visegrádi csoportnak a munkáját a következő egy évben Magyarország fogja koordinálni. Orbán Viktor azt kérte az üzbég elnöktől, hogy legyen segítségére abban, hogy a közép-európai és a közép-ázsiai országok együttműködésére kihasználhassák ezt az egy évet.

Hangsúlyozta: jó lendületet vettek a mostani megállapodásokkal, valamint tárgyalásokkal, és várják az üzbég elnököt, hogy viszonozza a látogatást Magyarországon. Ha meglesznek az első eredmények, indítványozza majd, hogy a két kormány tartson együttes ülést, hogy közösen áttekinthessék az elért eredményeket – közölte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak  Üzbegisztánban.