- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/donald-tusk-lesz-az-europai-tanacsa-elnoke/ -

Donald Tusk lesz az Európai Tanácsa elnöke

A miniszterelnök kijelentette, mivel a magyar kormányzó pártok – a kereszténydemokraták és a Fidesz is – az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek – tette hozzá.

A menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson

A kormányfő szerint magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat.

Hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak.

[1]

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdést illetően és hagyománybéli értékeinek tekintetében is.

Ezek a különbségek okozzák a migráció kérdéséhez való eltérő hozzáállást, ugyanakkor kezd általánossá válni a közép-európai megközelítés – húzta alá. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem volt ez mindig így, korábban a nyugati országok ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, „de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz” – fogalmazott.