- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/eros-evkezdet-ket-nap-alatt-ket-eu-s-kormanyfo-latogatott-budapestre/ -

Erős évkezdet: két nap alatt két EU-s kormányfő látogatott Budapestre

Ír kollégája társaságában, az Országházban Orbán Viktor úgy fogalmazott: „erős évkezdet ez, két nap alatt két európai uniós ország miniszterelnöke látogatott el Budapestre”. Szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt Orbán Viktor.

A csütörtök délutáni munkalátogatáson téma volt az EU helyzete, továbbá az adó-, a migrációs és az agrárpolitika, valamint a Brexit – ismertette a kormányfő, aki szerint az Európa jövőjét meghatározó lényeges kérdésekben hasonló módon gondolkodik Magyarország és Írország.

[1]
Fotó: Botár Gergely

Közölte: egyetértettek Leo Varadkarral abban, hogy az EU akkor válhat erőssé, ha az uniót alkotó nemzetgazdaságok külön-külön is erősek. „Ha erős EU-t akarunk, akkor mindenkinek el kell végeznie otthon a saját feladatát” – fogalmazott.

A migráció ügyében – mondta – világossá tette tárgyalópartnerének, hogy „Magyarország senki ellen sincsen”, de ragaszkodik saját identitásához, kultúrájához és elért eredményeihez. Magyarország a jogszerűség talaján áll – jelentette ki.

Azt is mondta, hogy „mi sosem ünnepeltük a káoszt meg az anarchiát, amely 2015-16-ban jellemezte az európai határvédelmet”. A schengeni szabályokat be kell tartani, az unió külső határait meg kell védeni és zárva tartani, a belsőket pedig nyitva – hangsúlyozta.

[2]
Fotó: Botár Gergely

A Brexit-folyamattal kapcsolatban Orbán Viktor arról biztosította az ír miniszterelnököt, hogy Magyarország támogatni fogja a speciális ír szempontok érvényesülését a kiválási tárgyalásokon.

Az adópolitika kérdésében a kormányfő megerősítette: Magyarország nem tartja kívánatos iránynak az adóharmonizációt, mert „a versenynek fontos része az adózás”. „Nem szeretnénk semmilyen olyan szabályozást látni az unióban, amely az adópolitika ügyében megkötné Magyarország kezét” – mondta.

[3]
Fotó: Botár Gergely

Téma volt a megbeszélésen az agrártámogatások ügye is, mivel a mezőgazdaság mindkét országnak fontos. Magyarországnak az az érdeke, hogy az EU jelenlegi agrárpolitikája lényegi kérdésekben ne változzon meg, így a következő évekről szóló költségvetési tervezések során is egész Európában kapja meg az agrárgazdaság azt, amit az előző években – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő megemlítette, hogy mintegy tíz évvel ezelőtt Írországnak még komoly pénzügyi kihívásokkal kellett megküzdenie, de Dublin hatalmas utat tett meg, ezért Magyarország megemeli a kalapját az írek teljesítménye előtt.