- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/europa-sorsa-ma-ismet-bulgaria-deli-hatarainal-dol-el/ -

Európa sorsa ma ismét Bulgária déli határainál dől el

Orbán Viktor kiemelte: Magyarország és Bulgária több mint ezer éve dacol a történelem viharaival, így tudják, hogy vannak olyan történelmi hibák, amelyeket nem lehet kijavítani. „Arra törekszünk, hogy minden döntésünket alárendeljük nemzeteink érdekeinek, mert csak így védhetjük meg magunkat és Európát” – mondta. Hozzátette: amit Bulgária tesz, arra nem szerződések kötelezik, hanem a történelme és a keresztény értékek.

Mint mondta, Európa déli határait ismét meg kell védeni, és ez a feladat azokra hárul, akiknek nemcsak a történetük, hanem az emlékezetük is visszanyúlik a régi időkig.

Fotó: Botár Gergely [1]
Fotó: Botár Gergely

A miniszterelnök – aki Bojko Boriszovot Magyarország barátjaként köszöntötte – azt mondta: a bolgár kormányfő sokat tett azért, hogy a két ország barátságáról ma ne csak krónikák tanúskodjanak, és azért is, hogy ez a barátság ne csak a múlthoz, hanem a jelenhez és a jövőhöz is tartozzon. A magyaroknak mindig jó volt tudniuk és érezniük, hogy „van a Balkánon egy velünk rokon sorsú, rokon lelkű és rokon történelmű nép”, amely érti a gondolkodásunkat és tetteinket – tette hozzá.

Hangoztatta: értékes barátság ez, különösen most, amikor „Európa úgy viselkedik, mint aki az elmúlt évszázadok alatt semmit sem tanult, de mindent elfelejtett”.

Orbán Viktor kijelentette: „nekünk, magyaroknak” öröm és büszkeség ma Bojko Boriszovot kitüntetni, az elismerés egyszerre szól a magyar-bolgár barátságról, valamint egy rendkívüli politikai pályafutás előtti tisztelgésről.

Fotó: Botár Gergely [2]
Fotó: Botár Gergely

Bojko Boriszov arról beszélt, hogy Európa helyzete egyre nehezebbé válik. Ilyenkor az olyan vezetők, mint Orbán Viktor, akik józanul tudnak értékelni, nagyon fontosak Európának – vélekedett. Mint mondta, a kitüntetés bátorítás lehet mindazoknak, akik fontosnak érzik a határok védelmét, ezért azok nevében fogadja el az elismerést, akik most is a határok védelmén dolgoznak.

A kitüntetést a bolgár miniszterelnök a hivatalos indoklás alapján az ezeréves magyar-bolgár barátság megerősítését elősegítő, valamint Európa déli határainak védelme iránt elhivatott és Magyarország biztonsága szempontjából is meghatározó jelentőségű tevékenysége elismeréseként kapta.