Európában a biztonság lett a legfontosabb
2015. november 24.
Európát megtámadták, további fenyegetésének van kitéve, mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban, a Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján elhangzott beszédében.

„Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve” – hangoztatta a kormányfő.

Kína, 2015. novemberKína, 2015. november.

Szerző: Orbán Viktor, 2015. november 28.

Angol nyelvű felszólalásában kiemelte, hogy a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra.

„Le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket és szembe kell néznünk a súlyos következményekkel” – állapította meg Orbán Viktor.

„Európa gazdag, ugyanakkor gyenge”

„Nekünk, európaiaknak, el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció. A biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük, az állampolgáraink életével együtt” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hozzátette: a biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, s e szempontból Kína szerepe „számunkra új megközelítést kap”, ugyanis Kínának kulcsszerepe van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában.

„Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon – fogalmazott.

Orbán Viktor beszédet mond Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján a dél-kínai Szucsouban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor beszédet mond Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján a dél-kínai Szucsouban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Új szintre lép a kelet- és közép-európai országok és Kína kapcsolata

Orbán Viktor a kelet- és közép-európai országok, illetve Kína között hivatalosan 2012-ben útnak indított – 16+1 néven is emlegetett – együttműködésére utalva megjegyezte: „minden szülő elégedett, amikor a látja a gyermekeit felnőni”. Emlékeztetett a kezdeményezés magyarországi előkészületeire, az első lengyelországi csúcsra, s úgy vélte, hogy a negyedik csúcstalálkozó alkalmával ez az együttműködés új szinten folytatódhat.

Mint mondta, világosan emlékszik az első teljes körű találkozót követő visszhangokra, amelyek nem voltak híján a kétkedéseknek, s olyasfajta megjegyzéseknek, miszerint a kelet- és közép-európai országokat Kína a befolyása alá vonja, végül súlyos veszteségeket fog okozni nekik. Megfogalmazása szerint széles körben elterjedt vélekedés volt akkoriban, hogy Kína erősödése időleges, a pénzügyi válság ezt nagyban alá fogja ásni.

„Manapság azonban ennek pontosan az ellenkezőjét látjuk, Kína az állandó és hosszú távú fejlődés útján halad, s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon” – emelte ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor (j5) Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján Szucsouban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor (j5) Kína és a kelet-közép-európai országok (KKE) állami vezetőinek csúcstalálkozóján Szucsouban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Hangsúlyozta, hogy még ha más és más súlyú partnerekről is van szó, kapcsolataik az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre alapulnak.

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországra több mint 3,5 milliárd dollár értékű kínai beruházás érkezett. Ez pedig – mint fogalmazott – egyáltalán nem jelent „nyomást” az országra, hanem sokkal inkább kölcsönösen előnyös helyzetet. Hozzátette: mindkét fél szeretné, ha a tendencia folytatódna.

Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a kapcsolatok kiállták az idő próbáját, ami pedig a jövőt illeti, úgy vélte, hatalmas lehetőségek előtt állnak.