- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/europai-elismeres-szell-tamasnak/ -

Európai elismerés Széll Tamásnak

Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke laudációjában Széll Tamást Magyarország első számú séfjének nevezte, hozzátéve: ő az első Magyarországon, aki a szakácsok közül sztár lett. „Széll Tamás jól is viseli ezt a sztárságot. Bár határozott, néha öntörvényű személyiség, egy kedves mosolya mindig akad. Ma már sok jó séfünk van Magyarországon, de a jók közül is a legjobb Széll Tamás” – méltatta a séfet Lévai Anikó, hozzátéve: titka talán a természetesség, és hogy nem misztifikálja túl egyébként hallatlan tudását és kreativitását. (A teljes laudáció a cikk végén olvasható.)

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d`Or Akadémia elnöke felidézte, hogy Széll Tamás 14 évesen jelent meg a Kempinski konyháján, ahová csak a legnagyobb tehetségek jutottak be. Mint hangsúlyozta, Széll Tamás mára alkotó, meghatározó részese annak, amit magyar gasztroforradalomnak neveznek, a magyar gasztroforradalom lényege pedig az, hogy visszahozzák az étkezés kultúráját, legyen a magyar konyha ismét a magyar kultúra része. Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy az első magyar Michelin-csillagra 15 évet kellett várni, a második Michelin-csillag elnyerésében pedig már Széll Tamásnak is komoly szerepe volt. Ő azonban arra is képes volt, hogy a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d`Oron első nekifutásra döntős legyen, majd legutóbb Európa-bajnok és a világdöntő negyedik helyezettje, különdíjasa lett.

[1]

Az Európai Polgár Díjat a felterjesztő, Schöpflin György EP-képviselő adta át Széll Tamásnak, miután hangsúlyozta: a díjazott is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar konyha ma már ott van a világ gasztronómiai térképén.

Széll Tamás a díj átvétele után elmondta, egyszer sem jutott eszébe, hogy azt, amit csinál, az elismerésért csinálná. „A séfekben ugyanakkor lakozik egy egészséges becsvágy, így a visszacsatolás mindig fontos számukra” – mondott köszönetet a díjért.

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.

Széll Tamás séf kimagasló tevékenységet végez a konyhamesterségben, ami Európa egyik lehető legfontosabb értéke; a konyhamesterség területének kimagasló képviselője. Eredetiségének köszönhetően a magyar terroir aktív szereplője lett az összeurópai gasztronómiai tudásnak. A magyar és az európai szellem és értékek konyhaművészeti reprezentációjában egyedülálló munkássága révén az európai polgárság jövőjét is szolgálja. Széll Tamás Bocuse D’Or verseny helyezései: 2012.: 9. hely; 2013.: 10. hely; 2016.: az Európai Döntő győztese.

[2]

* * *

Lévai Anikó köszöntőbeszéde:

Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek! Kedves Tamás! Ahogy a könyvbemutatókon mindig azt kell bizonyítania a kritikusnak, hogy olvasta, azaz tényleg ismeri a bemutatandó művet, ma, amikor Magyarország – nyugodtan mondhatjuk – első számú sztárséfje veszi át az Európai Polgár Díjat, azt kell először is leszögeznem, hogy nekem bizony nem is egyszer volt már alkalmam, hogy megkóstoljam Széll Tamás főztjét. És mindig ízlett: lett légyen családi konyhában, versenykörülmények között, étteremben, piaci bisztróban. Széll Tamás jól főz. És jól versenyez. Jól áll neki, hogy séf.

Magyarországon ő volt az első, aki a szakácsok közül – valódi értelemben – sztár lett. Mert bár híres volt a maga korában Kalla Kálmán is, ekkora figyelem, mint Széll Tamásra, eddig senkire sem irányult.

Külön szerencsénk, hogy Széll Tamás jól viseli a sztárságot. Mert bár határozott, öntörvényű személyiség, egy kedves mosolya mindig akad, a legnagyobb sikerek idején sem lett öntelt és tudja, hogy ezt a káprázatos karriert –, Szulló Szabinával elnyert Michelin csillagtól a Bocuse d’Or európai döntőjének megnyeréséig, majd a világdöntő negyedik helyezésének megszerzéséig – egyedül nem érte volna el.

Egyszóval sok jó séfünk van ma már Magyarországon, de a jók között is a legjobb, aki joggal képviselheti hazánkat bármely nemzetközi versenyen, az Széll Tamás, akinek az Európai Polgár Díjjal gratulálunk a teljesítményéhez.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Magyar Konyha folyóirat munkatársaként büszke vagyok arra, hogy 2011-ben elsőként mi írtunk hosszasan Tamás és Szabina munkájáról, majd az előbb említett nemzetközi versenyek apropóján számtalan más alkalommal is. Az interjúk alapján régóta úgy látom őt, mint akinek az a titka, hogy a lehető legtermészetesebbnek tekinti, amit csinál. Aki előképének az édesanyja, az anyósa, a nagymamák családi konyháját tekinti, örömmel gondol vissza a gyerekkori rakott krumplikra, és nevetve vallja be, hogy annyira szerettek enni, hogy nem egyszer „megették” a nyaralások árát gyerekkorában. Tamás nem misztifikálja túl az egyébként hallatlan tudását és kreativitását. Nem kell hűhó, dolgosan kell élni, reális célokat kell kitűzni. Ez a credója. A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván.

A legkedvesebb idézetem tőle a következő: „Bírom a monoton, hosszú munkákat, mert kikapcsolnak. Van ötven darab sügér, szálkázd ki, told le a melót, ez működik nálam!” – Ez a mondat sokat elárul egyéniségéről, szakmai alázatáról és a szorgos munkába vetett hitéről. Ezt szeretem Széll Tamásban, és szeretném, ha Önök is ezt szeretnék benne. Vagy ezt is. Mert elsősorban persze a főztjét szeretjük. Rá tényleg igaz a mondás: Evés közben jön meg az étvágy. Főként, ha Széll Tamás főztjét esszük. Hiszen ahogy Krúdy Gyula mondta: „Öreg vagyok már ahhoz, hogy rossz bort igyak és rossz ételt egyek.”

Kedves Tamás, nagy kitüntetés – nagy felelősség, szokták mondani. Köszönjük, hogy a magyar szakácsművészetnek rangot adott, hogy a magyar konyhát feltette a világ gasztronómiai térképére, hogy úgy tud európai polgár lenni, hogy egy pillanatra sem felejti, honnan jött.
A Magyar Konyha munkatársai és olvasói nevében is szeretettel gratulálok az Európai Polgár Díjhoz.