Fontos cél a nemzeti befolyás a gazdasági kulcságazatokban
2016. szeptember 6.
Sosem szabad elveszíteni az öntudatot a nemzetgazdaság működtetésekor, fontos cél a nemzeti befolyás a kulcságazatokban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórum egy panelbeszélgetésén, kedden.

Orbán Viktor a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski részvételével tartott rendezvényen a gazdasági patriotizmusról beszélve kiemelte: a nemzetközi tőke képviselői azzal érvelnek, hogy a pénznek nincs szaga, ami igaz, „de a gazdájának van”. A kormányfő arról is beszélt, hogy minél erősebbek a hagyományos identitások, annál sikeresebbek leszünk az előttünk álló években.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a pénzügyi válság kitört, a magyar bankrendszer szinte teljes egészében külföldi kézen volt, és nem is egyetlen kézben. Korábban azt tanították, hogy ez jó, és bár ebben sok igazság van, amikor beütött a válság, ezek a bankok először Magyarországon szüntették meg a hitelezést – idézte fel. Hozzátette: kiderült, hogy mégis számít, ki a pénz tulajdonosa.

A miniszterelnök kijelentette: négy területen kell eljutni oda, hogy a nemzeti tőke minél jelentősebb legyen, a média, a bankszektor, az energiaszektor és a kiskereskedelem területén, és az utóbbit leszámítva rendben van a helyzet. Orbán Viktor a Brexitről szólva kifejtette: a britek azt mondták, hogy nem jó, ami az unióban történik, ezért elhagyják. El kell gondolkodni, szerintünk mi nem jó az unióban – vélte.

Úgy látja, az európai döntéshozók, a holdudvaruk és vezető médiaszemélyiségek elhitették magukkal, hogy az emberiség helyes és kívánatos fejlődési iránya Európában a hagyományos identitások megszűnése, mert ezeknek lejárt a koruk, és a korábbi idejétmúlt identitások helyett új identitás kell: az európai, amelyben feloldódnak, jelentőségüket vesztik a korábbi identitások. A britek nemet mondtak, ők britek akartak maradni – magyarázta.

A kormányfő szerint most nagy pillanathoz értünk, mert mi azt gondoljuk, hogy a nemzeti és hitbeli identitásoknak szerepük van, és nincs európai identitás, amely a helyébe léphetne ezeknek, legfeljebb ezeken kívül, de nem helyettük jelenhet meg. Minél erősebbek a hagyományos identitások, annál sikeresebbek leszünk az előttünk álló években – mondta. Hozzáfűzte: ezért most azt kell mondani, hogy a nemzet, a kereszténység érték, és az identitás fontos, ápolni, védeni kell. Orbán Viktor rámutatott, hogy a migrációs válság is ezt az érvelést erősíti, hiszen akik idejönnek, azoknak az identitása erősebb, mint az európai embereké általában, ezért egyre növekvő szigeteket képeznek a társadalomban.

Hangsúlyozta: Közép-Európa ma sikeres, van identitása, így az európai szellemi visszaalakítás elindítható innen, hogy végül egész Európa sikeres, versenyképes legyen. Viszont Magyarország csak tízmilliós ország, ezért próbálja most megnyerni Lengyelországot és a V4-et, hogy együtt próbálják meg elindítani ezt a folyamatot – mutatott rá.

A miniszterelnök hangoztatta: Közép-Európában az érdekeink nem mindig esnek egybe, de az európai politikában szinte példa nélkül álló bizalmi viszony létezik itt, ami különleges érték. A V4 alkalmas fórum, hogy innen „gondolatok induljanak európai kalandtúrára” – fogalmazott. Úgy vélte, helyes kezdeményezőként fellépnie Közép-Európának, de ehhez jó akcióterv és időrendi tábla kell, figyelembe véve az európai választások időpontját.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nemzetközi sajtót méltánytalanság, aránytévesztés jellemzi, amikor azt írja, hogy Kaczynski szimpátiával figyeli, amit ő tesz Magyarországon. Bár talán látványosabb munkát végzett Magyarországon, nem Lengyelország követte Magyarországot, inkább fordítva van – vélekedett a kormányfő. Mint mondta, a nyolcvanas évek elejétől mindig azt figyelték, mit csinálnak a lengyelek, ki éppen a vezetőjük. A tisztelet, az elismerés és a megbecsülés inkább Kaczynski felé halad – közölte, hozzáfűzve: örül, hogy most nyilvánosan is leülnek, vállalva egymás elismerését.