- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/fontos-hogy-magyarorszag-kepes-legyen-megvedeni-sajat-erdekeit/ -

Fontos, hogy Magyarország képes legyen megvédeni saját érdekeit

A Facebook-oldalára feltöltött videóban a kormányfő azt hangoztatta: a bevándorlás a döntő kérdés, amellyel foglalkozni kell majd az EU-csúcson. Szerinte nyilvánvaló, különösen Angela Merkel német kancellár lengyelországi látogatását követően, hogy július elsejéig, tehát a bolgár EU-elnökség időszakában „át akarják préselni, nyomni, gyötörni” az új, bevándorlást bátorító és támogató európai szabályokat.

„Nekünk ezt meg kell akadályoznunk, szembe kell ezzel fordulnunk”, ebből a szempontból lesz jelentősége a csúcstalálkozónak – hangsúlyozta, hozzátéve: a „döntő ütközet” majd júniusban következik be.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Nagy-Britannia szuverenitását támadás érte. Magyarország azt az álláspontot fogja képviselni Brüsszelben, hogy szilárdan ki kell állni Nagy-Britannia mellett a szolidaritás jegyében – jelentette ki. Úgy folytatta: nem fogadható el, hogy bármely európai uniós vagy NATO-tagállam polgárait támadás érje hazájuk területén, mint ahogy ez most megtörtént. Magyarország is teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett – tette hozzá a kormányfő.