Gyermekgála a Diótörővel
2015. december 20.
Az MKB Bank és a Gyermekmentő Szolgálat immár 18. éve szervezi meg közös karácsonyi programját az Operaházban, ahol Csajkovszkij A diótörő című mesebalettjét nézhetik meg a gyerekek.

Az igazi karácsonyi hangulatot idéző előadás csodálatos muzsikája és látványa gyönyörködtette az ország különböző részeiből és a határon túlról meghívott 1200 hátrányos helyzetű gyermeket. A fiatal nézőket az előadás előtt és a szünetben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várta, a darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhattak az Operaházból.

Az 1200 gyermek részvétele A diótörő előadáson már csak azért is fontos esemény, mivel közülük sokan nemhogy az Operaházban, de Budapesten sem jártak még soha életükben. Szívet melengető érzés látni, ahogy a gyerekek hol tátott szájjal, hol mosolyogva csodálják a Ház szépségét, és elragadtatva tapsolnak A diótörő meséje láttán. A Gyermekmentő Szolgálat egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az élmény. Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban.

Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyára a Magyar Nemzeti Balett egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új kiállítással jelentkezett. Csajkovszkij varázslatos muzsikájára egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás balettigazgató koreografált új mesebalettet. Az előadást két felvonásban táncolták a Magyar Nemzeti Balett művészei. A főbb szerepekben Kim Minjung (Mária hercegnő), Oláh Zoltán (Unokaöccs, Diótörő, Herceg), Szirb György (Drosselmeier) és Cserta József (Egérkirály) volt látható.

A jótékonysági előadáson a Váci Egyházmegye Cigánypasztorációs Irodájának munkatársai által kiválasztott gyermekek is ott voltak, s az iroda munkatársai eképpen írtak az élményeikről:

„A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából, a Boldog Ceferino Családi Napközi Hálózat apró tagjai az Operába látogattak december 20-án. Az ország különböző területéről érkező hátrányos helyzetű gyermekeket a Diótörő előadást nézték meg.

A dejtári, kállói, becskei, vanyarci és valkói napközisek egész évben ügyesek voltak, így az élmény valóban kijárt nekik. Öröm volt számukra, hogy a fővárosba utazhattak, s ott egy ilyen híres épületben fogadták őket. A színes és érdekes előadás önmagában is ajándék volt számukra, azonban vendéglátóik további ajándékokkal is kedveskedtek nekik. A karácsonyi programon arcfestés, nem mindennapi finomságok, csomagok és valóban szeretettel teli fogadtatás várta őket.

A gyerekek csillogó szemmel jöttek el, nemcsak az esemény kulturális értéke, nem is csak az ajándékok tárgyi értéke miatt, hanem azért mert a gondoskodás, a törődés megszépítette a karácsonyi szünetet számukra. Hálásak vagyunk mindannyian a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak, hogy nem csupán meghívta, hanem ilyen odaadással fogadta is a gyermekeket.”