Háborús helyzetben nyugalomra van szükség
2022. február 28.
"Háborús helyzetben vagyunk, ilyenkor nyugalomra van szükség" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

A kormányfő kifejtette: reggel is ülésezett a nemzetbiztonsági operatív törzs, áttekintették az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit.

Hangsúlyozta: a magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe – jelentette ki.

Orbán Viktor elmondta, arról is dönteniük kellett, hogy átengednek-e fegyverszállítmányokat a magyar-ukrán határon. „Úgy döntöttünk, hogy nem engedünk át ilyen szállítmányokat” – közölte, hozzátéve: azért, mert Kárpátalján magyarok élnek „és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat”.

„Természetesen humanitárius segítséget biztosítunk”, vasárnap és hétfőn is érkeztek magyar segélyszállítmányok Ukrajnába, „az onnan érkező menekülők ellátásáról pedig folyamatosan gondoskodunk” – zárta szavait a miniszterelnök.