Hálásak vagyunk Gyulai Líviusznak, hogy képeivel humort, játékosságot és pozitív világlátást sugárzott
2021. március 18.
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki együttérzését a gyászoló családnak Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, a nemzet művészének halála kapcsán - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtökön.

„Mindennapi feladataink, tornyosuló teendőink közt csak ritkán tapasztalhatjuk meg a művészet felszabadító és örömöt adó erejét, Gyulai Líviusz azonban mindig arra törekedett, hogy azt a kis időt, amíg az emberek a műveit nézik, a derű hassa át” – írta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: Gyulai Líviusz hosszú pályafutása alatt linómetszetein, rézkarcain és tollrajzain túl nemcsak rajzfilmeket készített, de könyvek százait is illusztrálta. Villon és Cervantes, Csokonai Vitéz Mihály és Weöres Sándor csak néhány szerző azok sorából, akiknek műveit egyedülálló stílusérzékről tanúskodó rajzaival gazdagította.

„Hálásak vagyunk, hogy különböző korokat idéző, aprólékosan kidolgozott képeivel humort, játékosságot és pozitív világlátást sugárzott, megszólítva, elgondolkodtatva és mosolyra fakasztva a néző- és olvasóközönséget” – fogalmazott kondoleáló levelében a miniszterelnök.

Gyulai Líviusz életének 84. évében, kedden hunyt el.