Hatalmas segélyszállítmány, sok szeretettel
2016. december 9.
Erdélyi árváknak, idősöknek és rászoruló családoknak szánt karácsonyi ajándékot adott át Marosvásárhelyen az Ökumenikus Segélyszervezet, amelyen Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László elnök-igazgató is részt vett.

Mintegy 2,5 millió forint értékű adománnyal érkezett meg Marosvásárhelyre az Ökumenikus Segélyszervezet pénteken Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója kíséretében. A Lazarenum Alapítvány által támogatott rászorulók között mintegy négy tonna tartós élelmiszert és édességet osztanak szét az ünnepek előtt.

Nem végeznek nagy munkát, éppen csak közvetítenek – mondta az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László a marosvásárhelyi Lazarenum Alapítvány székhelyén annak a szállítmánynak az átadásán, amelyet erdélyi rászorulóknak hoztak Magyarországról. A szerény kijelentés ellenére a szervezet négy tonna tartós élelmiszert és édességet hozott a rászorulóknak karácsonyra, amelyeket Lévai Anikó és Lehel László adtak át a Lazarenum Alapítvány által segített szegény sorsú és árva gyermekeknek, illetve idősek otthona lakóinak.

Marosvásárhely, 2016. december 9. Az Ökumenikus Segélyszervezet karitatív rendezvénye Marosvásárhelyen 2016. december 9-én. A szervezet több mint négy tonna, erdélyi árváknak, időseknek és rászoruló családoknak szánt karácsonyi ajándékot adott át a fogadó Lazarenum Alapítvány által szervezett ünnepi rendezvényen. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Az Ökumenikus Segélyszervezet karitatív rendezvénye Marosvásárhelyen 2016. december 9-én. A szervezet több mint négy tonna, erdélyi árváknak, időseknek és rászoruló családoknak szánt karácsonyi ajándékot adott át a fogadó Lazarenum Alapítvány által szervezett ünnepi rendezvényen.
Fotó: Boda L. Gergely/MTI

A pénteki átadáson részt vettek többek között a Lídia Otthon, a Pici Ház, az idősek otthona lakói közül is, akik megtehették. Az ünnepi adomány azonban ennél jóval több, mintegy 170 családhoz és 700 gyerekhez jut el az alapítvány által. Őket iskolakezdéskor tanszerekkel is segítette már a magyarországi szervezet. Lévai Anikó lapunk kérdésére elmondta, mintegy negyvenezer magyarországi adományozó által gyűlt össze ennyi segély, és többnyire magánszemélyek, családok segítettek. Azt is kifejtette, azért választják évről évre – az általuk csak Ila néninek nevezett (szerk. megj.) – Fülöp Ilona által vezetett alapítványt, mert úgy érzik, nagy szakértelemmel végzi munkáját, és kiterjedt hálózata van az alapítványnak.

Lévai Anikó az átadáson hangsúlyozta, első sorban a gyerekekért jöttek, és Calcuttai Teréz Anya szavaival fejtette ki itt létük lényegét: „Nem vagyok biztos abban, milyen lesz a mennyben, de egyet biztosan tudok, ha meghalunk és eljön az idő, hogy az Úr ítéljen fölöttünk, nem azt kérdezi majd mennyi jót tettünk életünkben, hanem mennyi szeretettel tettük.” Hozzátéve, ő is nagy szeretettel jön mindig ide, mert érzi, hogy itt is azt kapja viszonzásul. Lehel László kifejtette, az adományozók azért bíznak meg a Segélyszervezetben, mert olyan közvetítőik vannak, mint Ila néni. „Ebben a munkában egy nagy közösség vagyunk” – tette hozzá a magyarországi szervezet vezetője.

Marosvásárhely, 2016. december 9. Lévai Anikó jószolgálati nagykövet (b) az Ökumenikus Segélyszervezet karitatív rendezvényén Marosvásárhelyen 2016. december 9-én. A szervezet több mint négy tonna, erdélyi árváknak, időseknek és rászoruló családoknak szánt karácsonyi ajándékot adott át a fogadó Lazarenum Alapítvány által szervezett ünnepi rendezvényen. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Lévai Anikó jószolgálati nagykövet az Ökumenikus Segélyszervezet karitatív rendezvényén.
Fotó: Boda L. Gergely/MTI

A csomagokba liszt, laska, olaj, rizs, cukor, lekvár, májkrém, szárított zöldségek, kávé, tea, de szaloncukor, kakaó, csoki, gyümölcs is került. Az Ökumenikus Segélyszervezet meglepetésként adta át a résztvevő otthonok képviselőinek a társasjátékokat, színezőket, festékeket. A Lídia Otthon legkisebb lakói ennek örültek a legjobban. Az adományokat karácsonyi dalokkal köszönték meg a Lídia Otthon és a Pici Ház lakói. A Vártemplom kórusának előadása pedig még ünnepélyesebbé tette az átadást.