Hátrányos helyzetű családokon segít a magyar komló
2018. november 15.
Több mint húsz év után ismét elindul Magyarországon a komlótermelés, így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör.

Kétezerötszáz tő komló elültetésével a sör legfontosabb ízesítőjének termelése indul újra Magyarországon a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a HEINEKEN Hungária kezdeményezésében. A nagymúltú magyar hagyománnyal rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon. A magyar mezőgazdaság pedig egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.

A HEINEKEN Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.

Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta elültetésére. Ez idő alatt a programban résztvevőket megtanították a növény termesztésének fortélyaira, ápolási követelményekre, valamint azokra a speciális technikákra, amelyek révén a palántából a sörgyártás során használható alapanyaggá nevelhető a komló. Ezt követően telepítették a termesztéshez szükséges speciális oszlopokat a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén. A program mérföldköve, hogy november elején megkezdődött a komlópalánták ültetése. Az 1 hektáros területen több szakaszban 2500 tő komló kerül elültetésre.

Az ültetés első napján jelen volt és a munkálatokba is bekapcsolódott dr. Nagy István agrárminiszter, Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója és Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

„Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel. A magyar kormány számára prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése. Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon. Örömömre szolgál a példaértékű kezdeményezés, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar sörgyártásban egyre több innovatív kezdeményezéssel előálló HEINEKEN Hungária kiváló partnerek a cél megvalósításában.” – hangsúlyozta az eseményen Nagy István agrárminiszter.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete beszédében kiemelte: „Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely átmeneti kezelés helyett állandó stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt ad számukra az önbecsülésre is. Nagy öröm, hogy a mai komlóültetéssel a program egy újabb egyedülálló elemmel bővül.”

„Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária céljai találkoztak ebben a programban. Magyarország egy hátrányos helyzetű térségében tudást és lehetőséget adunk a családok kezébe, így fenntartható módon tudunk segíteni nekik, nem csak egyszeri alkalommal. Errefelé rendkívül kevés a munkalehetőség, ám az agrárium biztos hátteret tud adni a családok életéhez. Célunk, hogy a modellt a lehető legszélesebb körben terjesszük, és ennek eredményeképp még több család önálló megélhetéséhez járulhassunk hozzá. Köszönjük a HEINEKEN Hungária példaértékű elkötelezettségét!” – mondta el Lehel László, a MÖS elnök-igazgatója.

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária partnerségében a hosszú távon is fenntartható, kereskedelmi szempontból is életképes komlótermesztés közösségi modelljének megvalósítása zajlik.

„Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Köszönjük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerségét, büszkék vagyunk arra, hogy közösen vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Célunk, hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk. Mindez jól illeszkedik a HEINEKEN Hungária stratégiájába, célunk, hogy minél több hazai alapanyag kerüljön termékeinkbe” – mondta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

Magyarország kedvenc söre, a Soproni 2016 óta 100% magyar árpából készül, mely mintegy 100 magyar gazdának jelent biztos megélhetést. A Soproni Radlereket pedig magyar meggy és bodza ízesíti.