Hazafiatlan, amit a Jobbik tesz
2016. október 3.
Orbán Viktor válaszában a Jobbikról szólva hazafiatlannak, inkorrektnek és nem becsületes magatartásnak ítélte, hogy a párt és annak vezetője "jól hallhatóan Brüsszelnek szurkol" egy olyan ügyben, ami az országa számára létkérdés.

Hozzátette ugyanakkor: ennek oka tudható, hiszen a Jobbik volt az első párt, amely bejelentette, hogy megvásárolták, az elnöke mondta, hogy „ő adott lelket a pártjának és ő is vette el, vagyis ő is adta el” – fogalmazott a kormányfő. A Jobbik szerinte pénzügyi, gazdasági érdeket szolgál, és az ő lemondását is azért követelik, hogy ezen érdekeknek utat nyithassanak. „Megvett emberek, fogott párt” – mondta.

Emlékeztetett arra is: a Jobbik vezetője mondta egykor, hogy „az iszlám az emberiség utolsó reménye”. Akkor ki beszél itt össze-vissza? – tette fel a kérdést, arra kérve az ellenzéki párt képviselőit: hagyják abba az amatőr és dilettáns tempót, választóik ugyanis nem azért küldték őket ide, „hogy a konditerem és a fodrászat között félúton szájhősködjenek a kamerába”.

A költségekről szólva azt mondta: a kérdés fontossága és a 3,3 millió ember akarata miatt annak akár a két-háromszorosát is megszavazhatja az Országgyűlés, „mert a létünk és a nem létünk múlik ezen, két-három évtized távlatában”.

Az MSZP-vel kapcsolatban úgy fogalmazott: a párt, mint mindig, az európai politikát képviselte „a mi ízlésünk szerint korlátok nélkül”, most is ezt teszi, holott az európai megoldás most ellentétes Magyarország érdekével.

Azt is felelevenítette, hogy az uniós bevándorláspolitikai vita nem új keletű, Kofi Annak egykori ENSZ-főtitkár már 2004-ben megfogalmazta a jelenlegi uniós megoldás alapjait.  Kijelentette azt is: nem szembe kíván menni Európával, hanem meg akarja változtatni, a Magyarországot szolgáló bevándorláspolitikát szeretné az uniós megoldás alapjává tenni.

Orbán Viktor az otthon maradottak szándékát firtató, szerinte inkorrekt vitára úgy reagált: az nem ismerhető pontosan, csak az tudható: ők nem akartak részt venni a döntésben, tudomásul vették, hogy az nélkülük születik meg, és a döntéssel a maguk részéről együtt tudnak élni.

A csatát így nélkülük kell lefolytatni – jelentette ki -, a kérdés így az, hogy kaptak-e ahhoz elegendő muníciót.  A kormányfő köszönetet mondott a külhoni magyaroknak, hogy nagy számban vettek részt a népszavazáson és támogatták Magyarország védelmét.