Hommage à Kocsis Zoltán
2017. május 31.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat május 30-án koncerttel emlékezett meg nagyszerű támogatójáról, a tavaly elhunyt Kocsis Zoltánról.

Kocsis Zoltánról, a tavaly elhunyt világhírű zongoraművészről és karmesterről május 30-án hangversennyel emlékezett meg a karitatív szervezet. A művész kezdetektől fogva a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja és elkötelezett támogatója volt, életében minden születésnapján – május 30-án – hangversenyt adott a Szolgálat javára. Ezt a hagyományt folytatta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a hangversennyel, amely egyúttal a nagy muzsikusra való megemlékezésnek is szántak. Kocsis Zoltán a civil szervezet munkáját nem csak Magyarországon, hanem Németországban is segítette, ahol Hannoverben több felejthetetlen jótékonysági koncertet adott a Szolgálat kérésére.

A Gyermekmentő Szolgálat évente több karitatív célú rendezvényt szervez, melyek bevétele hozzájárul a hátrányos helyzetű, rossz sorsú, beteg, árva gyermekeket segítő tizenkét programja működtetéséhez. A programok közül leghangsúlyosabb az egészségügyi, az ösztöndíj- és a képzési program. A Gyermekmentő az idei Kocsis Zoltán-emlékest bevételét, a korábbi évekhez hasonlóan, egészségügyi programjára fordítja. A koncerten, mint hajdani alapítótag, Lévai Anikó is ott volt.

A jótékonysági hangversenyen Liszt, Bach, Haydn, Schumann, Ravel, Debussy és Bartók darabjai szólaltak meg, emellett Csajkovszkij „Virágkeringő” című műve Kocsis Zoltán átiratában, valamint Kocsis Krisztián szerzeménye, a „Scherzo vonószenekarra és ütőhangszerekre”.

Az esten fellépett Kocsis Zoltán szintén zongoraművész fia, Kocsis Krisztián, és olyan nagyhírű művészek vállalták a szereplést, mint Mocsári Károly és Perényi Benjámin (zongora), Bálint János (fuvola), Kelemen Barnabás (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Vígh Andrea (hárfa), Eiszrich Antal (üstdob), Joó Szabolcs (xilofon), s akiket a Budapesti Vonószenekar kísért.