Indul Magyarország legnagyobb ünnepi összefogása!
2017. december 3.
December 3-án, advent első vasárnapján 22. alkalommal hirdette meg Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Már az ünnepi sajtótájékoztatót indító gyertyagyújtás időpontja 13 óra 53 perc is a Segélyszervezet adományvonalára utalt.

Ahogy a felhívás jelmondata az ’ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!’ is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem az ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. Idén is sokféleképpen lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztatóját Kovács Koko István, jószolgálati nagykövet nyitotta meg. A rendezvény házigazdája köszöntőjében kiemelte, hogy a felhívás emblémája, a szeretet.éhség. tört mézeskalácsszív évente emberek százezrei számára jelent egyet karácsony egyik legfontosabb üzenetével: a cselekvő szeretettel, a szegények, a hiányt szenvedők támogatásával. Ez, az egyre szélesedő ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy a Segélyszervezet akkor is hatékonyan tudja segíteni a nélkülözőket és bajba jutottakat, mikor karácsony fényei már távolinak tűnnek.

Az adventi adománygyűjtés hagyományainak része, hogy az ünnepi összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával veszi kezdetét, melyet idén is Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, Lehel László elnök-igazgató és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet gyújtott meg.

Az ünnepélyes pillanatokat követően Lévai Anikó köszönetet mondott az önkénteseknek, az adományozóknak és a szervezet munkatársainak, majd kihangsúlyozta: az Ökumenikus Segélyszervezet nem kampányszerűen, hanem tudatosan felépítve, folyamatosan, egész évben támogatja azokat, akik hozzá fordulnak. Teszi ezt azon a több mint negyedévszázados tapasztalat és szakmai ismeretek birtokában, hogy mikor mivel tud a legtöbbet adni: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek. Ezt jelenti a szervezet számára a felelősségteljes adománygyűjtés és segítségnyújtás.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója prezentációjában ismertette az előző évi adventi pénzadománygyűjtésből megvalósuló segélyakciókat, egész éves programokat és fejlesztéseket. Első között említette a szervezet Kapaszkodó programját, melynek keretében évente 1.500 nehéz sorsú gyermeket támogatnak, közösségi és egyéni fejlesztő foglalkozások szervezésével teremtve esélyt a gyerekek felzárkózására. Az előző évi gyűjtésből is megvalósult konkrét fejlesztések közül az elnök-igazgató kiemelte az új csepeli szociális és fejlesztő központ megnyitását, mely amellett, hogy rászoruló családoknak nyújt átmeneti otthont, helyet ad többek között az országos segélyközpont irodájának és logisztikai bázisként is működik.

A tavalyi adománygyűjtésnek is köszönhetően költözhetett új helyre a segélyszervezet Kastélyosdombón található szenvedélybetegek nappali intézménye és szociális foglalkoztatója. Mindezek mellett a segélyszervezet 2017-ben új szociális és fejlesztő központot nyitott Egerben, egy kilenc személyes kisbuszt vásárolt a szendrői Biztos Kezdet Ház támogatottjainak szállítására, valamint meg tudta erősíteni országos logisztikai központjainak működését Budafokon és Dunavarsányban. Lehel László a szervezet egész éves tevékenysége kapcsán elmondta: az Ökumenikus Segélyszervezet évente családok tízezreinek nyújt kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonainkban családok százainak biztosít lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. Legfőbb célkitűzés továbbra is az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Ennek érdekében egy-egy családdal a Segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Az elnök-igazgató végül leszögezte: az ünnepi segélyakciók és a kiemelt fejlesztések mellett a segélyszervezet valamennyi intézményének működéséhez és fejlesztéséhez évről évre jelentősebb támogatást biztosít az adventi gyűjtés. Ma már a szervezet működése szinte elképzelhetetlen enélkül a széleskörű ünnepi összefogás nélkül, és ezekért a célokért gyűjtenek idén adventben is.

Gáncs Kristóf kommunikáció igazgató elsőként arról szólt, hogy az idén új adománygyűjtő kisfilmmel jelentkezik a szervezet, mellyel az online felületek mellett több tévécsatornán is találkozhatnak a nézők adventben. Az adománygyűjtés módját és a lehetséges támogatási formákat ismertetve elmondta: a 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve SMS-enként 250 Forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani és rendelkezik bankkártyával, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra, hogy bár az advent csak a mai napon veszi kezdetét, az előző évekhez hasonlóan a gyűjtés a Tesco áruházakban már november közepén elkezdődött, és máris közel 30 millió Forint gyűlt össze a 250 Forintos adománykuponokból. Már november 24-én megnyílt a segélyszervezet Adománypontja az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a látogatóktól. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a Segélyszervezet munkájával, az adományboltban pedig a Segélyszervezet intézményeiben készített ajándéktárgyak vásárlásával lehet segíteni. A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat vagy csekken lehet adományozni. A budapesti Andrássy úton sétálók az Opera által szervezett Diótörő Fesztivál keretében árusított forralt bor és más finomságok árával támogathatják a kitűzött célokat, mely lehetőséggel idén az Erkel Színház előtt is élhetnek az adományozni kívánók.

A sajtótájékoztató résztvevői végül az adományvonal 1353-as számait megformáló installáció mellől élelmiszert, ruhát, tűzifát és gyermekjátékokat tartalmazó adománycsomagokat indítottak útnak egy rászoruló családnak, azt kifejezve ezzel, hogy a telefonhívásokból is valódi adomány, tényleges segítség lesz.

* * *

Lévai Anikó köszöntőbeszéde:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az adventi időszak a várakozás és az ünnepi készülődés időszaka, manapság egyre inkább a rohanásé, a vásárlásé, a sorban állásoké. Mégis, advent időszakában az emberek szívesebben fordulnak egymás felé, a rászorulók felé. Ilyenkor mindenki szívesen pakolja össze a cipős dobozt és viszi be a „mikulásgyárba”. Ilyenkor mindenki szívesebben tesz be a kosarába plusz egy-egy kiló cukrot és lisztet, hogy odaadja a tartós élelmiszer-gyűjtőknek.

Viszont a rászorulók nem csak advent idején szorulnak segítségre. Hiába lakik jól valaki karácsonykor, ha az év többi 363 napján éhezik. Az adományozást is felelősséggel kell tudni végezni. Az Ökumenikus Segélyszervezet évek óta, idén 22. alkalommal úgy indítja útjára adventi adománygyűjtését, a szeretet.éhség programot, hogy hangsúlyozzuk, a most gyűjtött adományokból egész évben támogatjuk azokat, akik hozzánk fordulnak. Nem kampányszerűen, hanem tudatosan felépítve, folyamatosan, egész évben annak ismeretében, mikor mivel tudunk a legtöbbet adni: ételt az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak, esélyt az esélyteleneknek. Ezt jelenti nekünk a felelősségteljes adományozás.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ma az első gyertyát, a hit gyertyáját gyújtjuk meg az adventi koszorún. Hiszem, hogy idén is nagy számban kapunk adományokat azoktól, akik észreveszik, hogy mások nélkülöznek. Hiszem, hogy az adományokból sokaknak tudunk segíteni egész évben, sokakban tudunk reményt ébreszteni. Hiszem, hogy az emberi jóság határtalan.

Böjte Csaba testvér mondta egyszer, hogy nem adhatsz lángot a gyertyának úgy, hogy annak fénye a te arcodat is ne ragyogja be. Bízom abban, hogy az adventi gyertyák fénye mindannyiunk arcát beragyogja!

Áldott készülődést, boldog karácsonyt és nagylelkű, felelősségteljes adományozást kívánok Önöknek! Köszönöm, hogy meghallgattak!