Indul Magyarország legnagyobb ünnepi összefogása
2016. november 27.
November 27-én, advent első vasárnapján 21. alkalommal hirdette meg Országos Adventi Pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. Már az ünnepi sajtótájékoztatót indító gyertyagyújtás időpontja 13 óra 53 perc is a Segélyszervezet adományvonalára utalt.

Ahogy a felhívás jelmondata az „ÉTELT az éhezőknek, OTTHONT az otthontalanoknak, ESÉLYT az esélyteleneknek!” is hangsúlyozza: ez az ünnepi összefogás nem az ajándékozásról szól. Azért gyűjt a Segélyszervezet, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. Idén is sokféleképpen lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. Az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában tartott sajtótájékoztató az első adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét, melyet Lakatos György hegedűművész adventi muzsikája tett meghitté.

Lehel László elnök-igazgató elmondta, hogy a szeretet.éhség. mézeskalácsszívvel ismertté vált gyűjtés mára az ország legnagyobb ünnepi összefogásává nőtte ki magát, melyhez az elmúlt évben már mintegy 1 millióan csatlakoztak. Lehel László bevezető prezentációjában ismertette az előző évi gyűjtésből megvalósított fejlesztéseket, így többek között egy új szociális és fejlesztős központ kialakítását Csepelen, a hajléktalanokat segítő gyulai központ megújítását, az Országos Segélyközpont új helyre költözését és a szolnoki átmeneti otthonban megvalósult fűtéskorszerűsítést.

2061127_1

Az elnök-igazgató elmondta, hogy az előző évi adventi adományok tették lehetővé a kaposvári Biztos Kezdet program megkezdését és annak a Kapaszkodó nevű országos programnak az elindítását is, mely közösségi alkalmak szervezésével teremt lehetőséget nehéz körülmények között élő gyermekek számára problémáik szakemberek bevonásával történő orvoslására.

Lehel László hangsúlyozta: az ünnepi segélyakciók és a kiemelt fejlesztések mellett a Segélyszervezet valamennyi intézményének működéséhez és fejlesztéséhez évről évre jelentősebb támogatást biztosít az adventi gyűjtés. Ma már a szervezet működése szinte elképzelhetetlen enélkül a széleskörű ünnepi összefogás nélkül, és ezekért a célokért gyűjtenek idén adventben is. A konkrét 2017-es célok között egy új egri központ elindítását valamint egy olyan tábor létrehozását emelte ki, mely állandó helyszíne lehet az átmeneti otthonokban élő gyermekek nyári fejlesztő- és sporttáborainak.

2061127_2

A Segélyszervezet vezetőjét követően Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövetek buzdítottak mindenkit az összefogáshoz való csatlakozásra és mondtak köszönetet a gyűjtésben részt vevő partnereknek.

Lévai Anikó visszatekintve a mögöttünk hagyott egyházi évre hangsúlyozta, hogy bár az elmúlt hónapokban ünnepeltük a Segélyszervezet alapításának 25. évfordulóját, a segítségnyújtás sosem tud rutinná válni. A jószolgálati nagykövet köszönetet mondott annak az önkéntesekből, adományozókból és munkatársakból álló közösségnek, melynek támogatásával a segélyszervezet kapocs tud lenni ember és ember között, segítve a rászorulókat.

2061127_3

Kovács Koko István emlékeztetett arra, hogy bár az advent csak a mai napon veszi kezdetét, az előző évekhez hasonlóan a gyűjtés a Tesco áruházakban már november közepén elkezdődött, és az első két hétben máris közel 30 millió forint gyűlt össze a 250 forintos adománykuponokból. Az olimpiai bajnok reményét fejezte ki, hogy az általa népszerűsített áruházi akcióval ebben az évben is sikerül rekordot dönteni, hiszen a még több adomány még több segítséget jelent.

 

2061127_4

Károlyi Zsuzsanna, az E.On Hungária kommunikációs vezetője a vállalat és a Segélyszervezet egész éves együttműködésére tekintett vissza, kiemelve, hogy még ez az év is tartogat egy nagyszabású közös akciót: december 28-án egy televíziós adománygyűjtés megvalósításában is támogatják a szervezetet.

A sajtótájékoztató végén a résztvevők a 1353-as adományvonal számait megformáló rekeszeket töltöttek meg adománycsomagokkal, azt szimbolizálva, ahogy a telefonhívásokból is valódi adomány, tényleges segítség lesz.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. A természeti csapások és ember okozta krízisek károsultjainak segítése mellett folyamatos szociális tevékenységének középpontjában a legszegényebb családok és gyermekek támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll. Országszerte megtalálható 11 regionális központjában 60 különálló szolgáltatással segíti a krízishelyzetbe került családokat, gyermekeket, rászorulókat. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta közel 40 országban mintegy huszonöt milliárd forint értékben segítette eddig a nélkülözőket és bajbajutottakat.

2061127_5

* * *

Lévai Anikó köszöntőbeszéde:

Kedves jelenlevők, Hölgyeim és Uraim! Kedves munkatársak, segítőtársak!

A segélyszervezeti munkában az a hihetetlen, hogy nem tud megszokottá, rutinszerűvé válni. Mindig, újra és újra tartogat nekünk meglepetéseket. A Szeretetéhség kampányt például lassan húsz éve szervezi a most egyébként 265 éves Ökumenikus Segélyszervezet.

Ez azt is jelenti, hogy különféle helyszíneken, de újra meg újra az volt a tisztem, hogy elindítsam, megnyissam ezt a kampányt, és mégis, idén először bukkantam rá arra a Márai-idézetre, ami leginkább idevág, ami akár a mottója is lehetne a kampányunknak.

Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel:

Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség: aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet, mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi nem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni.” – Így ír tehát a szeretetéhségről a mindannyiunk által tisztelt Márai Sándor.

Mindig csak adni kell” – mondja ő is. De tudják ezt a kampányhoz csatlakozó emberek, családok, cégek is, hiszen évről évre adnak, nem is keveset. Ez a kampány vált az ország első számú, legnagyobb összefogásává. Az ilyenkor összegyűlő pénzadomány teszi lehetővé, hogy a segélyszervezet egész évben segítsen a nélkülözőkön, a bajbajutottakon, a rászorulókon.

Csak az ember tud segíteni a másik emberen. Csak egy ember tud erőt adni a másiknak, ha bajban van” – folytatja Márai a fenti gondolatot. És igen, a segélyszervezet itt csupán közvetítő szerepet játszik. Valójában a jószándék embertől emberig vezet, megajándékozva azt is, aki kapja az adományt, de azt is, akitől érkezik, és aki ettől egy kicsit jobbnak érezheti magát.

Az adventi időszak egyben az egyházi évszámítás kezdete is, márpedig ha évet zárunk és évet nyitunk, akkor jó okunk van arra is, hogy mindenkinek megköszönjük, hogy támogatta, segítette a segélyszervezet munkáját. Jár a köszönet az önkénteseknek, a munkatársaknak, az adományozóknak, a partnercégeknek, a sajtó munkatársainak is, akik munkájukkal segítették céljainkat. Az Irgalmasság évét hagyjuk magunk mögött éppen, amelynek kiemelt témája volt a mások felé fordulás és a megbocsátó szeretet. Ne hagyjuk azonban magunk mögött magát az irgalmasságot: legyen az kísérőnk, útmutatónk a következő esztendőben is.

Köszönjük valamennyiüknek, hogy együtt ünnepelhetünk, kérjük, hogy a kommunikáció erejével sokszorozzák meg a kampányunk erejét. Köszönjük