Kallós Zoltán naponta állít mércét és példát elénk
2016. április 23.
Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a kilencvenéves Kallós Zoltánt, a néprajzkutató tiszteletére szervezett szombat esti ünnepi gálán a kolozsvári magyar operában.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Kallós Zoltánban „még mindig több tetterő lakozik, mint közülünk számosokban”, és a néprajzkutató „naponta állít elénk mércét és példát”. Megjegyezte, „a kilencven év, a tudós professzori érdemek, a szellemi frissesség, az élet-, akarat-, és tetterő elegendő a tiszteletre, főhajtásra és köszönetre”, de nem magyarázza azt a meghatódottságot, amely átjárja a gála közönségét.

Orbán Viktor és a kilencvenéves Kallós Zoltán érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Opera előcsarnokába. Fotó: Biró István/MTI
Orbán Viktor és a kilencvenéves Kallós Zoltán érkezik a Kolozsvári Állami Magyar Opera előcsarnokába.
Fotó: Biró István/MTI

A miniszterelnök felidézte, régen nagy elismerés övezte az öreg honvédeket, akik Bem seregében a magyar szabadság zászlaja alatt küzdöttek az igaz ügyért.

„Ez alatt a zászló alatt szolgálnánk mi magunk is. A mi munkánk, küldetésünk, célunk ugyanaz. Életünkkel valami nálunknál nagyobbat, magasabb rendűt, valami fontosabb ügyet szolgálni. A mi közös küldetésünk szolgálni a hazát, szolgálni a magyar hazát” – jelentette ki a miniszterelnök.

Fotó: Biró István/MTI
Fotó: Biró István/MTI

Megemlítette: Kallós Zoltán sohasem mások ellen, mindig csak a népéért, a megmaradásért dolgozott. Hatalmas tartományokat hódított meg, és tartott meg közös emlékezetünkben. Olyan tartományokat, amelyeket „mindörökre elmosott volna a feledés özönvize” – fogalmazott a kormányfő.

„Minden perc, amit veled töltünk fontos a számunkra. Bizonyíték arra, hogy nagyszerű dolog egy hazát szolgálni, és szolgálni azt életre, halálra. Drága Zoltán bátyám, isten éltessen, maradj közöttünk, maradj meg nekünk sokáig egészségben és boldogságban” – zárta beszédét Orbán Viktor.

Orbán Viktor köszönti Kallós Zoltánt. Fotó: Biró István/MTI
Orbán Viktor köszönti Kallós Zoltánt.
Fotó: Biró István/MTI

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Szabadság-szobor emlékéremmel tüntette ki a néprajztudóst. Köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy Kallós Zoltán olyan korban helyezte biztonságba az erdélyi magyarság népi értékeit, amikor a diktatúra a megsemmisítésükre tört. Megjegyezte, más lehetne az életmű, ha energiáit nem a diktatúra szorításában, hanem egy szabad világban fordíthatta volna alkotásra.

Gergely Balázs, a kolozsvári magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is azt idézte fel, hogy a diktatúra idején Kallós Zoltán kolozsvári lakása „a népi mindentudás egyetemének” a helye volt, ahol a néprajzkutató „két házkutatás között” gyűjtötte és átadta az értékeket.

Orbán Viktor és Kallós Zoltán társaságában Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója (b) és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Fotó: Biró István/MTI
Orbán Viktor és Kallós Zoltán társaságában Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója (b) és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.
Fotó: Biró István/MTI

A gálaműsorban azokat a néprajzi tájegységeknek a népdalait, néptáncait mutatták be erdélyi hagyományőrzők, amelyeken Kallós Zoltán gyűjtött. A gála végén, valamennyi előadó Kallós Zoltánnal és a közönséggel együtt énekelte együtt a néprajzkutató kedvenc dalait.