Karácsonyi Gyermekgála a Diótörővel
2017. december 18.
Huszadik, jubileumi alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, húsz év alatt először az Erkel Színházban.

„Maradandót élményt nyújtó, kedves, karácsonyi hangulatot idéző mesebalett a gyermekek számára.” Húsz éve ezt jelenti A diótörő jótékony célú előadása, amelyet a Gyermekmentő Szolgálat és az MKB Bank ünnepi ajándékokkal és finomságokkal igyekszik még szebbé, gazdagabbá, felejthetetlenné tenni – a kezdetek óta több mint 24 ezer gyermek számára.

Idén az Operaház felújítása miatt az Erkel Színház adott otthont a rendezvénynek, amelyre 1500 hátrányos helyzetű gyermek érkezett az ország különböző részeiből és a határon túlról. Szívet melengető érzés látni, ahogy a gyerekek elragadtatva tapsolnak A diótörő meséje láttán. A gyerekeket az előadás előtt és a szünetben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várta, a darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhattak az Erkel Színházból. Sokan közülük még Budapesten sem jártak soha életükben.

A Gyermekmentő Szolgálat egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka ez az előadás. Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva a Magyar Nemzeti Balett a klasszikus balett hagyományait követő, de a XXI. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új feldolgozással lépett színre. Csajkovszkij varázslatos muzsikájára egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A három felvonásos darabot a Magyar Nemzeti Balett művészei táncolták, a főbb szerepekben Kim Minjungtm Blázsi Gergő Ármin, Komarov Alekszand és Medveczky József.

A rendezők idén köszönetet mondtak a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-nek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a METRO Kereskedelmi Kft.-nek, a Smile Palacsintának, a Penny Market-nek, a Magyar Pékszövetségnek és a Spar Magyarország Kft.-nek, hogy ajándékaikkal emlékezetessé tették a rászoruló gyermekek karácsonyát.