Kényszerbetelepítést nem fogadunk el
2015. november 29.
Fizetni hajlandóak vagyunk, de kényszerbetelepítést nem fogadunk el - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnap Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

Garanciát akar kapni Magyarország arra vonatkozóan, hogy nem lesz hátrányos az ország számára a vasárnapi találkozó keretében elfogadásra váró akcióterv – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón megfogalmazott terv szerint, ha az „rosszul sül el”, Magyarországon kényszerbetelepítéssel kellett volna embereket befogadni.

Magyarország garanciát akar, hogy éri hátrány az uniós akciótervvel kapcsolatban

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy ilyen kötelezettség nem lesz, és egyetlen tagállamot sem lehet majd arra kötelezni, hogy a Törökországgal megkötött megállapodás alapján ilyen jellegű intézkedéseket legyen kénytelen eltűrni. A miniszterelnök kijelentette, hogy az erre irányuló törekvéseket Magyarország megakadályozta, aminek a következményeit a vasárnapi találkozó eredménye tükrözni fogja.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, az EU-török csúcstalálkozó előtt. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b) és Gottfried Péter miniszterelnöki főtanácsadó (b2). Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, az EU-török csúcstalálkozó előtt. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b) és Gottfried Péter miniszterelnöki főtanácsadó (b2).
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az elfogadásra váró akciótervet Magyarország támogatni fogja, és reményét fejezte ki, hogy az eredményes lesz, és könnyíteni fogja az unióra és Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Az EU-török csúcs előtt külön egyeztetést tartanak a visegrádi országok vezetői.