Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködése az egész EU érdeke
2016. november 5.
Az egész Európai Uniónak érdeke Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Rigában Kína és Kelet-Közép-Európa vezetőinek csúcstalálkozóján.

A kormányfő a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón kiemelte: mindannyian tudjuk, hogy az EU a gazdasági stagnálás problémájával küzd, ezért „a bezárkózás lenne a legrosszabb válasz”. Nyitni kell, és „evidens módon a világ legsikeresebb gazdasága, Kína felé érdemes nyitnunk” – mutatott rá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Kínával való európai együttműködés mellett, ezért jó házigazdája lesz a jövő évi találkozónak és mindent megtesz azért, hogy legalább olyan sikeres legyen a magyarországi, mint amilyen a lettországi tanácskozás volt. „Budapest szeretettel várja önöket” – zárta szavait a miniszterelnök.

Riga, 2016. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen többek között Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Maris Kucinskis lett miniszterelnök (j8) és Li Ko-csiang kínai kormányfõ (j9) a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó végén Rigában 2016. november 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Maris Kucinskis lett miniszterelnök (j8) és Li Ko-csiang kínai kormányfő (j9) a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó végén Rigában
Fotó: Szecsődi Balázs

Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke kiemelte: ezzel a tanácskozással azt a jelzést küldik a világnak, hogy fontos a regionális stabilitás, a kereskedelmi liberalizáció, valamint a befektetések segítése, mert csak így lehet erősíteni a globális kereskedelmet. Az ilyen jellegű együttműködések hozzájárulnak a globális gazdaság fejlődéséhez, és ez a 16+1-es kooperáció Kína és Kelet-Közép-Európa között nemcsak a kelet-közép-európai régió békéjéhez és stabilitásához járul hozzá, hanem a térség fejlődéséhez is – vélekedett.

A kínai kormányfő szerint országa érdeke a békés nemzetközi környezet a saját fejlődése érdekében is, ezért fontos nekik az európai támogatás, a fejlődő, békés és prosperáló Európa. Kína és Kelet-Közép-Európa sokat tud ajánlani egymásnak – jelentette ki.

Li Ko-csiang gratulált Orbán Viktornak, amiért országa nyerte el a lehetőséget a jövő évi találkozó megrendezésére, és azt mondta, jövőre is sikeres csúcstalálkozót szeretnének.

Orbán Viktor és Maris Kucinskis lett miniszterelnök kezet fog a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón Rigában 2016. november 5-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Orbán Viktor és Maris Kucinskis lett miniszterelnök
Fotó: Szecsődi Balázs

Maris Kucinskis, a házigazda Lettország miniszterelnöke arról beszélt, hogy a 16+1-es formáció sokat fejlődött az elmúlt években, és a közös erőfeszítések eredményeként világos kerete alakult ki az együttműködésnek, ami lehetővé tette a bonyodalmaktól mentes közös munkát. Az együttműködésben már gyakorlati eredményeket is elértek – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban közölte magyar újságírókkal, hogy jövőre Magyarország lesz a házigazdája a kínai és kelet-közép-európai vezetők csúcstalálkozójának.