Kiugró közép-európai fejlődés várható
2016. január 22.
Tízéves távlatban messze kiugró közép-európai fejlődés következik, miközben az Európai Unió egészét a helyben járás vagy legfeljebb a "tyúklépésekben" haladás jellemzi – mondta a miniszterelnök a szlovén–magyar üzleti fórumon.

Orbán Viktor pénteken Ljubljanában, a több száz üzletember részvételével tartott szlovén-magyar üzleti fórumon egyebek közt a Harvard Egyetem növekedés-előrejelző központja prognózisára hívta fel a figyelmet, amely Lengyelországtól az Adriáig messze kiugró fejlődést vetít előre a közép-európai térség számára. A magyar kormányfő megfogalmazása szerint az Európai Uniónak talán sikerül kilendítenie „elakadásából az Európa projektet”, de ne számítsunk „extra fellendülésre”.

A kormányfő rámutatott: Szlovénia és Magyarország kapcsolatában „több lehetőség fekszik a lábunk előtt, mint gondolnánk”. A jelenleg mintegy kétmilliárd euró összegű éves árucsere messze elmarad a lehetőségeinktől, ezért a pénteki együttes kormányülés is azt szolgálta, hogy az „elfogadható színvonalú kapcsolatokat a stratégiai együttműködés szintjére emeljük” – mondta el. A hiányosságok közé sorolta, hogy nincs teljesen összekötve a két ország autópályája, nincs villamosítva egész hosszában a vasúti közlekedés, és hiányzik a villamos- és gázhálózat összekötése.

Orbán Viktor beszédet mond a szlovén-magyar üzleti fórumon Ljubljanában. Fotó: Varga György/MTI
Orbán Viktor beszédet mond a szlovén-magyar üzleti fórumon Ljubljanában.
Fotó: Varga György/MTI

Magyarország pénzügyi alapjai ma stabilak, újabb finanszírozási források nyílnak, új külkereskedelmi irodák létesülnek, csökkentjük az adókat, de ez mind nem arról szól, hogy a vállalkozók és az állam zsebében elég pénz lenne. „Ha a nemzeti tőke képviselői nem lesznek sikeresek, akkor az ország sem lesz sikeres”, ezért minden magyar embernek érdeke, hogy a magyar vállalkozók a korábbiaknál jobb profittal gazdálkodjanak, mert e nélkül nem lesz sikeres a magyar gazdaság sem – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: azt is reméli a két ország együttműködésének fejlesztésében, hogy új lendületet kap a határ menti térség is, így szlovén oldalon a magyarok, magyar oldalon pedig a szlovének is megtalálják a számításukat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök a fórumon megjelent üzletemberek előtt azt hangsúlyozta, hogy a mostani együttes kormányüléssel új fejezetet nyitnak a két ország kapcsolatában. Egyetértett azzal, hogy vannak még feladatok az infrastruktúrák összekapcsolásában és fejlesztésében, de szólt arról is, hogy a privatizációs folyamatban, a befektetések ösztönzésében nagy lehetőségek állnak előttünk, ide sorolta a mezőgazdaságot, az erdészetet, a turizmust.

„A gazdaság nem virágozhat, ha nem megfelelő a politikai viszony, és nem lehet sikeres a politika, ha nem segíti a gazdaságot” – szögezte le a szlovén kormányfő.