- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/kozep-europa-a-kontinens-legsikeresebb-regioja/ -

Közép-Európa a kontinens legsikeresebb régiója

Közép-Európa ma nem az, mint néhány éve volt: itt van a legnagyobb gazdasági növekedés, pénzügyi fegyelem, az államadósság és a munkanélküliség csökken, a versenyképesség pedig rendkívül nagy.

A kormányfő Szlovákia gazdasági mutatóit méltatva úgy fogalmazott: a kontinens egyik legsikeresebb országa fogja vezetni a V4-eket az elkövetkező egy évben.

[1]
Fotó: Árvai Károly

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón – amelyen részt vett a másik két visegrádi állam kormányfője, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is – arról beszélt, hogy „Visegrád sosem fordított hátat” Európának, amelynek oszthatatlan részét képezi, és minden területen felelősségteljesen viselkedik. Jelezte ugyanakkor, hogy a V4-ek nézetei nem mindig tetszettek az európai partnereknek, és a jövőben sem fognak mindig tetszeni.

A szlovák V4-elnökség három prioritása: erős Európa, biztonságos környezet és intelligens megoldások – közölte, a következő tizenkét hónap kihívásai között pedig megemlítette az új európai költségvetést és a 2019-es európai parlamenti választást. A leköszönő magyar elnökséget Peter Pellegrini úgy méltatta: „a magyar elnökségnek köszönhetően Visegrád hangja hangosan zengett”.