Közösségi ház hátrányos helyzetű családoknak
2019. május 9.
130 millió forintos költséggel közösségi ház létesült Sátoraljaújhelyen a halmozottan hátrányos helyzetű családok számára a Wáberer Alapítványnak köszönhetően.

A 315 m2 alapterületű épületet az adományozó felszerelte a higiénés, nevelési és kulturális szolgáltatások nyújtásához szükséges minden modern berendezéssel. Az intézményben konyha, mosókonyha, oktatótermek kaptak helyet, a gyerekek számára játszószoba, a fiataloknak olvasó-, valamint számítógépes kabinet, a továbbtanulni vágyók és az érdeklődők számára oktatóterem került kialakításra. A beruházás és a működtetés minden költségét a Wáberer Alapítvány fedezi, a nevelési és felzárkóztatási célok megvalósítására az alapító a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet kérte fel.

Fekete Daniel / MÖS

A létesítményt Wáberer György, a Wáberer Alapítvány kuratóriumának elnöke avatta fel Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával közösen. Az ünnepi átadáson megjelent Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára és Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely polgármestere.

A sátoraljaújhelyi születésű Wáberer György az avatás alkalmából kijelentette: hisz abban, hogy a reális lehetőségek megteremtésével és megfelelő szakmai támogatással a halmozottan hátrányos helyzetű emberek kitörhetnek a mélyszegénységből és olyan teljesítményeket érhetnek el, amelyekre büszke lehet szülőföldjük. Ezt a célt szolgálja az egymilliárd forintos alaptőkével létrehozott alapítványa, amely Sárospatakon sportcsarnok építését tette lehetővé, Sátoraljaújhelyen hozzáférést biztosít az egészséges ivóvízhez azoknak a halmozottan hátrányos helyzetű embereknek, akik a vízhasználat díját nem tudják kifizetni, és amely a következő tanévtől több mint száz zempléni rászoruló gyermek számára nyújtja az ösztöndíj és a mentorálás pénzügyi fedezetét. Hangsúlyozta: céljainak eléréséhez erős szövetségest talált az Ökumenikus Segélyszervezetben, amelynek ezennel átadta a ház kulcsait, a működtetéshez szükséges költségvetést és a program sikerének felelősségét.

Lehel László köszönetet mondott Wáberer Györgynek azért a bizalomért, amelyre ez a példaértékű együttműködés épülhet. Megerősítette, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet évtizedes tapasztalatára építve, felkészült szakemberekkel valósítja meg sátoraljaújhelyi programját. Szakértőik felmérik, milyen tevékenységek és programok szolgálják a legjobban a városban és környéken mélyszegénységben élő közösség körülményeinek és életkilátásainak, javítását, a gyermekek szegénység okozta hátrányainak leküzdését. A segélyszervezet a programot a helyi közösség aktív bevonásával alakítja majd, például a gyermekekkel közösen döntik el, hogy milyen szabadidős tevékenységek feltételeit biztosítsák.

Fekete Daniel / MÖS

A segélyszervezet munkatársai baba-mama klub, sportfoglalkozások, fejlesztő- és játékfoglalkozások, illetve családi rendezvények formájában tervezett közösségi programok mellett, a 2019-es tanév idejére korrepetálással és terápiás foglalkozásokkal is segíteni kívánják a rászoruló családokat. Még az idén fejlesztő programok indulnak, amelyek a 3 évesnél fiatalabb korosztály és szüleik, valamint az iskolás gyerekek számára egyaránt biztosítják a továbblépés lehetőségét. A későbbiekben gyógytornászt, fejlesztő pedagógust és védőnőt is terveznek bevonni a munkába. Az Ökumenikus Segélyszervezet közösségteremtő és építő céljai mellett a jövőben részben állami finanszírozású szolgáltatásokat is szeretne indítani a Wáberer Házban.