Levélben gratulált a kínai kormányfő Orbán Viktornak
2018. május 8.
"A közös jövőképek és ideálok összehozhatnak embereket akkor is, ha kilométerek ezrei választják el őket egymástól" - írta Orbán Viktornak újraválasztásához gratuláló levelében Kína miniszterelnöke, Li Ko-csiang.

A keddi keltezésű levelet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el az MTI-nek.

Li méltatta a kínai-magyar kapcsolatokban a kölcsönös politikai bizalmon és gyümölcsöző együttműködésen alapuló jelentős haladást a kereskedelem, a beruházások, az infrastruktúra kiépítése terén. Mint írta, a két nép közötti barátság folyamatosan mélyül, és hozzátette, hogy a kétoldalú kapcsolatok fejlődése hatékonyan előmozdítja az együttműködést Kína és a Magyarországot övező térség között is.

A kínai miniszterelnök levelében felidézte, hogy Orbán Viktor melegen fogadta tavaly novemberben Budapesten a Kína és 16 közép-kelet-európai ország (a „16+1-ek”) kormányfőinek hatodik tanácskozásán, és reményének adott hangot, hogy a közös erőfeszítések még magasabb szintre emelik a kapcsolatokat és az együttműködést kínai-magyar viszonylatban, a „16+1-ek” csoportjában, továbbá Kína és az Európai Unió között.

Li Ko-csiang végezetül hivatalos kínai látogatásra hívta meg a magyar kormányfőt.