Magyarország az európai-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt
2016. február 17.
Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján.

A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket „a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében”.

„Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására utalva kiemelte, hogy „a tavaly asztalra tett ügyekben sok előrehaladás történt”. Azt kívánta végül, hogy a magyar-orosz együttműködés továbbra is baráti maradjon.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Vlagyimir Putyin a magyar kormányfőt üdvözölve elégedettségét fejezte ki az orosz-magyar kapcsolatok minőségével kapcsolatban. Az orosz elnök viszont elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

„Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével” – mondta Putyin.

Az orosz elnök Magyarországot hazája „régi és megbízható partnerének” nevezte. „Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktort. Mellettük Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3). Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Vlagyimir Putyin fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktort. Mellettük Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (b2) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3).
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott. A szűkkörű egyeztetést plenáris tárgyalás követi, majd sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

Az Oroszországba látogató magyar delegációnak tagja több kormánytag is, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Orosz részről az államfőn kívül jelen van mások mellett Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

A Kreml előzetes tájékoztatása szerint a felek megvitatják a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeit: a napirenden a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei, az energetika és a magasan fejlett technológia alkalmazása terén megvalósítandó közös projektek előmozdítása, a kulturális együttműködés szerepel.