Magyarország egy felívelő korszak éveit éli
2016. április 22.
Magyarország egy felívelő korszak éveit éli, 2017-ben is lehet egy lépést tenni előre - mondta a következő évi költségvetésről Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

(Hanganyag: MTVA, fotó: MTI)

A bérek minden évben nőnek, a munkanélküliség folyamatosan csökken, 25 éve nem dolgoztak annyian, mint most, és „mindezt nem hitelből értük el”, sőt az ország visszafizette az IMF-EU-kölcsönt – közölte a kormányfő, megemlítve továbbá az adók csökkenését és a nyugdíjak értékének emelését.

Kiemelte azt is, hogy az Európai Unió statisztikái szerint 2013-2014-ben 600 ezerrel csökkent a szegények száma Magyarországon. A miniszterelnök úgy számol, hogy a számuk tovább fog mérséklődni.

Szavai szerint a jövő évi büdzsé az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése, és még „így is van lehetőség arra, hogy előrelépjünk az egészségügyben és az oktatásban”.

Fotó: Illyés Tibor/MTI
Fotó: Illyés Tibor/MTI

Az egészségügyről szólva Orbán Viktor azt hangsúlyozta: egy átfogó rendszerben, „lehetőleg 3-4 éves bérfelzárkóztatási döntések keretében” kell emelni az orvosok és az ápolók fizetését. Csökkenteni kell a különbséget a nyugati és a magyarországi orvosbérek között – jelentette ki, jelezve azonban: azt nem merné állítani, hogy a következő egy-két évben sikerülhet utolérni a nyugati béreket.

A kormányfő ugyanakkor lát esélyt a megállapodásra a kormányzat és az egészségügy képviselői között zajló tárgyalásokon.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a hét eleji németországi látogatásán találkozott a Mercedes és a Deutsce Telekom vezetőivel. Emlékeztetett: Magyarország az utóbbi céggel megállapodást kötött arról, hogy 2018-ra a vállalatoknál és a háztartásoknál egyaránt százszázalékos legyen a szélessávú internetelérés. „Elsők akarunk ebben lenni Európában, meg akarjuk előzni még a németeket is, akiknek hasonló céljaik vannak” – mondta.

Jelezte, hogy Magyarországon csökkenni fog az internethasználat áfája, a mérséklést pedig a következő években is folytatni akarják.