Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását
2015. december 17.
Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását, a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön, miután megérkezett az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozására.

A miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt leszögezte, a magyar kormány mindig is azt képviselte, hogy amennyiben egy tagállam nem képes megvédeni a határait, akkor oda kell menni és meg kell védeni helyette.

Orbán Viktor magyar újságíróknak nyilatkozik az Európai Tanács csúcstalálkozójának kezdete elõtt Brüsszelben 2015. december 17-én. Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Orbán Viktor magyar újságíróknak nyilatkozik az Európai Tanács csúcstalálkozójának kezdete előtt.
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A kormányfő szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozó bizottsági javaslat egyértelműen Görögországról szól. Mint mondta, „elfogadjuk, hogy ha erre (a határainak védelmére) nem képes egy ország, akkor kiegészítő eszközök rendelkezésre álljanak”, azonban a határvédelem „első helyen nemzeti hatáskör, mi nem adjuk át senkinek, ez a magyar állam felelőssége: a mindenkori magyar kormány felelőssége, hogy megvédje a külső határait”.

Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

Orbán Viktor kezet csókol Beata Szydlo lengyel kormányfõnek az Európai Tanács ülésén Brüsszelben. Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Orbán Viktor kezet csókol Beata Szydlo lengyel kormányfőnek az Európai Tanács ülésén Brüsszelben.
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnöki Kabinetiroda

Az osztrák kancellár többedszerre zsarolja meg Magyarországot

Orbán Viktor emellett beszélt Werner Faymann osztrák kancellár felvetéséről is, amely szerint csökkenteni kellene a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országoknak nyújtott uniós támogatásokat. A magyar kormányfő azt üzente az ötletet felvető „baloldali miniszterelnököknek”, hogy „ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás”.

Hozzátette, Werner Faymann „többedszerre zsarolja meg Magyarországot és zsarol meg mindenkit, aki kitart a vélemény- és szólásszabadság mellett, ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni”.

Orbán Viktor elmondta, az EU-csúcs előtt még egyeztetést tartanak a visegrádi országok (V4) kormányfői, s ezen a találkozón David Cameron brit miniszterelnök is részt vesz. A magyar kormányfő pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Cameronnal.