- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/magyarorszag-es-nemetorszag-termeszetes-szovetsegesek/ -

Magyarország és Németország természetes szövetségesek

A kormányfő meglátogatta Gizella magyar királyné sírját a Niedernburg kolostorban, ahol rövid beszédében kiemelte: ha „német barátainknak” találniuk kell egy olyan országot, amellyel „legalább ezer éve nem voltak háborúban, akkor, rajtunk kívül, aligha találnának” ilyet.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok történelme a „homályba vész”, ezért amit biztosan tudunk róla, az különösen nagy érték. Ilyen az, hogy Bajorországból hozott feleséget magának Szent István király – emlékeztetett.
Úgy vélte, az egykori uralkodó akkor még nem tudta, „milyen jót tesz ezzel nekünk”, hiszen amikor most azokra a rosszindulatú kritikákra kell válaszolnunk, amelyek kétségbe vonják, hogy Magyarország őrzi az európai értékeket, elég Gizellára mutatnunk, és minden kritika elhallgat.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A miniszterelnök felidézte: miután első királyunk meghalt, Magyarország sötét polgárháborús időszakba süllyedt, és kétséges volt, mi történik, ki tudunk-e tartani a kereszténység mellett, de olyan erős volt Gizella és István öröksége, olyan nagy volt a tekintélyük, hogy sikerült stabilizálni és konszolidálni a helyzetet.