- miniszterelnok.hu - https://2015-2022.miniszterelnok.hu/magyarorszag-es-szerbia-erdekelt-egymas-sikereben/ -

Magyarország és Szerbia érdekelt egymás sikerében

A kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország szeretné, ha Szerbia mielőbb csatlakozhatna az EU-hoz, ez az érdeke minden magyar állampolgárnak, ez lenne jó Európának, a Vajdaságban élőknek, az itteni magyaroknak is.
Magyarország érdeke a sikeres Szerbia, amely megbecsült tagjává válhat az uniónak, és ebben a Vajdaságra kulcsszerep hárul, hiszen ez a régió hídfő, amely összeköti Szerbiát Magyarországgal és Európával – közölte Orbán Viktor.

A miniszterelnök megköszönte a szintén jelenlévő Aleksandar Vucic szerb miniszterelnöknek, hogy felkarolta a Masterplast beruházását. Üdvözölte az üzem átadását is, mint mondta, ehhez kellett néhány tehetséges ember, akik kigondolta és létrehozta, néhány, aki vezeti az üzemet, és sok elkötelezett ember, aki itt dolgozik. Remélhetőleg újabb magyar vállalkozások követik a mostani beruházást – fűzte hozzá.

Orbán Viktor beszédet mond a Masterplast Nyrt. szabadkai gyárának avatásán. Fotó: Máthé Zoltán/MTI [1]
Orbán Viktor beszédet mond a Masterplast Nyrt. szabadkai gyárának avatásán.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Mint mondta, minden beruházó azt vizsgálja először, hogy a kiszemelt helyszínen van-e képzett, okos, intelligens, becsületes és szorgalmas munkaerő. Az, hogy idejött ez a magyar beruházás, elsősorban az itt élő magyaroknak és szerbeknek köszönhető. Bátor lépés ez a beruházás, amely előreviszi Szerbiát, de jó Magyarországnak és Európának is – vélekedett.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyaroknak és a szerbeknek van egy másik közös vállalkozása, amelyhez ugyancsak nagy bátorság kell, olyan Európát szeretnének, amelyben Magyarország és Szerbia sikeres. Ez akkor valósítható meg, ha a két ország partnere egymásnak – közölte.

Mint mondta, a két ország érdekelt egymás sikerében. A világ az elmúlt években alaposan megváltozott, most az kell, hogy másokat is érdekeltté tegyünk a saját sikerünkben, és ez különösen igaz itt a térségben. Nem vezet sehova, ha egymás ellenében akarunk sikereket felmutatni, ez a politika volt az oka, hogy hosszú ideig Közép-Európa leszakadó, korszerűtlen gazdaságú és önállótlan térség volt – magyarázta.

Orbán Viktor és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója. Fotó: Máthé Zoltán/MTI [2]
Orbán Viktor és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Úgy látja, most a válság után másképp gondolkodunk, lehetőséget kaptunk új fejezetet nyitni, áttérni egy olyan politikára, amely arra törekszik, hogy másokat, főleg a szomszédos országokat érdekeltté tegyük a sikerünkben.

Orbán Viktor hangoztatta: Szerbiára senki nem fogadott volna néhány éve, gazdasági szempontból a padlón volt, és nagyszerű teljesítmény innen feltápászkodni. Ehhez jó vezetés kellett, ebben benne van a mostani szerb kormány sikere, hiszen bátorságra és jó gazdaságpolitikára volt szükség – mondta. Hozzátette: kívánja, hogy hosszú időn át folytathassa azt a munkáját a belgrádi kormány, amely sikeressé teszi Szerbiát, jó szomszédjává Magyarországnak és behozza az országot az európai népek közé.

A kormányfő szerint talán korábban soha nem látott minőségűek a magyar-szerb kapcsolatok, ezért sokat dolgoztak, sok nemzedék munkája van benne, valamint a szerb kormány elkötelezettsége és a magyar kormány nemzeti gondolkodása. Ez egy kivételesen szerencsés pillanat, és ezt kell fenntartani hosszú távon. Ha nem tudják fenntartani a jó együttműködést, akkor a jó viszony nem marad fenn, és a gazdasági eredmények sem maradnak meg – mutatott rá.

Orbán Viktor (b2), Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j2), Zeljko Sertic szerb gazdasági miniszter (b), Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója (j3) és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója (b3) a gyár avatásán. Fotó: Molnár Edvárd/MTI [3]
Orbán Viktor (b2), Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j2), Zeljko Sertic szerb gazdasági miniszter (b), Pásztor István, a VMSZ elnöke, Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója (j3) és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója (b3) a gyár avatásán.
Fotó: Molnár Edvárd/MTI

Hangsúlyozta: mindenkinek érdeke, hogy az együttműködési politika a jövőben folytatódjon, mindent meg kell tenni, hogy amit eddig elértek, az megmaradjon.

Orbán Viktor végül arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy menjenek el szavazni magyarok, vegyenek részt a közös döntésben, hogy legyen erős magyar képviselet, és olyan kormány, amely mindannyiunk megelégedésére dolgozhat.