Magyarország nem büntető jellegű, hanem fair Brexitben érdekelt
2016. december 13.
Magyarország nem büntető jellegű, hanem "fair Brexitben" érdekelt - mondta Orbán Viktor kormányfő a Michel Barnier-vel, a Brexit uniós főtárgyalójával folytatott keddi budapesti megbeszélésén, amelyről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta a miniszterelnok.hu-t.

Michel Barnier – aki a Brexitről, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló, Londonnal folytatandó tárgyalásokra létrehozott munkacsoportot vezeti – azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a brit kilépéssel kapcsolatban Magyarországnak fontos szempontokról.

A találkozón – amelyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is – Orbán Viktor ismertette a magyar álláspontot, amelynek lényege, hogy a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyarok szerzett jogai ne csorbuljanak a jövőben sem. Emellett fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon lévő brit cégek magyar alkalmazottainak helyzete is stabil maradjon – tájékoztatott Havasi Bertalan.

Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A magyar kormányfő és a francia politikus – volt francia külügyminiszter, korábbi belső piaci uniós biztos – egyetértett abban, hogy a kilépés pillanatáig mind az EU, mind Nagy-Britannia tagsággal járó jogai és kötelezettségei változatlanul fennállnak.

Magyarország abban is érdekelt, hogy az EU és Nagy-Britannia között a Brexit után is erős kapcsolatrendszer legyen. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU négy alapvető szabadságjogának arányosan kell érvényesülnie mindkét oldalon a kiválást követően is – idézte a kormányfő szavait a sajtóiroda vezetője.